Българите упорити – Брекзит няма да ги изгони от Великобритания

19:38, 22 юни 16 / Свят 25 442 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Мария Спирова е българка, живееща в Оксфорд от известно време. Работи като редактор в юридическо издателство.

Пред Topnovini.bg тя разказа за нагласите в британското общество ден преди историческия референдум, с който ще се реши съдбата на членството на Великобритания в Европейския съюз.

Какви са настроенията във Великобритания ден преди вота?

След дебата по Би Би Си, който се проведе във вторник вечерта, стана ясно, че британците не могат да решат. Общо взето на този дебат сблъсъкът премина по познатия модел - просто се разменяха клишета. Двете страни на кампанията – и за оставане в Европейския съюз, и за напускане, са в плен на гръмки послания, които се рeдуцират до това дали са „за“ или „против“ имиграцията, дали се смята, че ЕС е някакво демонично изчадие и диктатура, или се смята, че все пак от него има полза и че е обединение на едни свободни хора. Това не са фундаментални факти. Tози дебат е изцяло на базата на мироглед, не се базира на някакви реални факти на сметки „за“ и „против“. Това е сблъсък на два мирогледа, които са фифти-фифти.

Измерваните данни от зрителите на този дебат на представители между двете кампании показва, че проблизително 40% смятат, че Великобритания трябва да се отдели от блока, 40% смятат, че кампанията за оставане в ЕС е победила. В средата остават едни 20%, които не могат да вземат решение и това стабилно се усещаше по време на цялата година, която доведе до утрешния ден. Има едно средно положение в английското общество, което абсолютно не може да реши. Тази невъзможност да се реши е една част на абсолютна индиферентност. Има една маса хора, за които ЕС е толкова далечно понятие и не могат да преценят, има и друга част, която е в конфликт със собствените си чувства. За съжаление Великобритания е една държава, в която в момента царят много ксенофобски настроения.

Кои последствия от Брекзит тревожат най-много британците?

Това са аргументите, за които бизнес общността и академичната общност на Англия говорят от известно време. Проблем за Великобритания са възможното сриване на паунда и внезапното блокиране на жизненоважните индустрии като IT и здравеопазването, които са изцяло базирани на гръбнак от чужденци. Много британци усещат, че подобно отделяне от ЕС е нелепо, тък като Общността е донесла на Великобритания много блага. Не само евтина работна ръка, но и добро законодателство, особено по отношение на опазването на околната среда и трудовото законодателство.

Смятате ли, че убийството на депутата Джо Кокс повлия на кампанията и накара жителите на Острова да променят нагласите си относно членството на страната в Европейския съюз?

Социологическите проучвания по този повод всъщност се колебаеха значително през последните месеци. Убийството на Джо Кокс бе един шок за системата, която има проблеми не само със света, но и със самата себе си. Много хора смятаха, че такова нещо не може да се случи във Великобритания. За съжаление Великобритания се децивилизова именно от изключително яростни ксенофобски страсти, агресивно през последната година и половина. Убийството на Джо Кокс е ужасяваща илюстрация на това какво постигна правителството на Камерън, което направи национализмът, и то бесният фашизоиден национализъм, мейнстрийм.

Всичко се случи благодарение на това, че Камерън дълго време смяташе, че това работи в полза на консервативната политика на Англия и му решава някакви вътрешнополитически проблеми. Този човек собственоръчно изфабрикува проблема като бесен съюз, при който стана така, че хора като Найджъл Фрадж (лидер на евроскептичната Партия на независимостта на обединеното кралство б.р.) направиха приемливо в британското обшество да се изразяват брутални антиeмигрантски, античужбински, изолационистки настроения. Те кореспондираха с ужасното убийство на Джо Кокс, която беше символ на обратното мислене – на мисленето, че света се глобализира и няма избор за Великобритания освен да бъде част от ЕС. Не мога да преценя доколко това повлия на някакво значително мнозинствот от “да се отцепим“ към „да останем“, но тази позиция не е рационална. Тази позиция се дължи на страх от чужденци.

Какви са психологическите измерения на Брекзит върху британците?

Имам чувството че британците не се чувстват заплашени от Брекзит, а от това как за кратко време се стигна от цивилизован дебат до крайни ксенофобски послания, като например посредния плакат за кампанията за отцепване на Найдгъл Фараж, който е тотално фашистки. Постерът представлява пълчища бежанци, налазили като скакалци Великобритания и ще я изядат. Този фашистси дискурс демонстрира разяждането и деградацията в мисленето на части от британското общество.

В във Фейсбук профила си разказахте историята на възрастен англичанин, агитиращ британците да гласуват „за“ оставането на Обединеното кралство в ЕС. С какво Ви впечатлиха неговите действия?

Явно съгражнадинте ни в Англия са имали нужда от такава история на надеждата и здравия разум - това е най-популярния ми пост. За мен беше важно да споделя за моя съсед Робърт, който е типичен за поколението с най-много предразсъдъци към източноевропейските емигранти. Исках едва ли не да окуража съгражданите си, които се намират във Великобритания, че не всеки англичанин, колкото и типичен и стериотипен да изглежда, е такъв. За мен историята на Робърт е толкова трогателна, поради факта, че не се е поддал на пропагандата. Този пост срещна много позитивна реакция.

Споделяте ли мнението му, че ЕС е най-хубавото нещо, което се е случило на Европа след Втората Световна война

Да, напълно. На пракитка това е единствения път, когато много народи са се опитали успешно да се поучат от огромна историческа грешка. В момента ние сме напът да разплетем този момент от историята, опитвайки се със сепаратистки страсти и ксенофобия да унищожим този съюз.

Какви са нагласите на българската диаспора на английска, уелска и шотландска почва?

Направих проучване сред 200 човека, чиито резултатите ще бъдат публикувани в друга медия. Мога да коментирам само, че голям процент от тези хора, участващи в проучването, подкрепят оставането на Великобритания в ЕС. Сред тях има и такива, които смятат, че Брекзит не е нещо толкова лошо. Около 10% смятат, че британците са в правото си да решават какво да правят с държавата си и казват, че Брюксел наистина е диктатура, в която решенията не се вземат демократично и прозрачно. Българската диаспора в Англия е много разслоена - тя е динамична исторически и класово. Един сериозен процент на българското общество във Великобритания е уседнало. Те са в Англия преди приемането й в ЕС. Има българи, чиито привилегии и статут няма да се променят при Брекзит, тъй като те имат гражданство, безсрочни визи, омъжени/женени са за британци и т.н. В зависимост от това колко заплашени се чувстват, различните слоеве реагират по различен начин. Всъщност по-голямата част от диаспората е нова и тя е заплашена. Не поради лични съображения, че нещата ще се променят конкретно за българите, но и заради това, че икономиката на Великобритания рязко ще затъне. Първите хора, които биха били съкратени при Брекзит, разбира се, ще бъдат българи и румънци.

Каква ще бъде съдбата на българите на Острова при Брекзит?

Повечето хора са решили, че ще останат там въпреки обстоятелствата. Това, че сега се опитват да им „издърпат килима изпод краката“ не ги плаши и те не са готови да бягат. Що се отнася до нагласите в българската диаспора, както и в съседните източноевропейски диаспори, никой няма намерение да мърда от тук. Ние ще сме тук и ще се борим за живота, който вече сме постигнали в тази държава. Не възнамеряваме да се подплашим и да побегнем. Каквото има да става ще става. Ние сме хора, които знаят какво е със зъби и нокти да се бориш за правата си. Ние източноевропейците сме една много специфична група мигранти. Ние ходим с вдигната глава и между нас няма отношение на бивши роби и господари – именно това създава търкания. Ние идваме със свободата на хора, които нямат класово разделение, поради което сме готови за социална мобилност. Ние сме амбициозни и работливи и нямаме страхопочитания към класовата система. При нас има най-голяма решимост ние да останем и да се борим за живота, който сме изградили тук. Ние знаем какво е да имаме правителства и политическа класа, която не знае какво върши и се държи безкрайно неадекватно. При нас няма заплахи, няма игра, всичките тези трикове ги знаем и ще се справим с тях.

Как мислите, че ще гласуват британците утре?

Имам много познати, които ще гласуват за излизане на Великобритания от ЕС. Те принадлежат към високата средна класа и за жалост същевременно са част от невежото общество, което не различава повечето от държавите в ЕС на картата и е обладано от някакви фантазии по темата за ЕС и къде се бърка в британската демокрация. Много от хората, които ще гласуват „против“ имат приятели източноевропейски имигранти, с които са много близки. Същевременно абстрактните фантазии, че величието на Великобритания е заплашено се оказват по-мощни мотиви от хората, които ги заобикалят и връзките, които са създали. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама