Борисов обсъди с германския президент Гаук решението на съда за "Белене"

20:38, 22 юни 16 / Политика 25 279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Премиерът Борисов е обяснил на германския президент Йоахим Гаук, който е на посещение в България, решението на Арбитражния съд в Женева за проекта АЕЦ "Белене", съобщиха от правителствената пресслужба.

Припомняме, че преди седмица съдът отсъди България да плати 550 млн. евро на „Атомстройекспорт“ заради спирането на проекта „Белене“. Очаква се България да се опита да постигне споразумение за платеното вече оборудване с Русия и то да бъде продадено, като така се покрият част от вложените в него средства.

Борисов информира Гаук за писмото, което правителството ще изпрати до Европейската комисия с искане за становище за последващите си действия. Целта на тази комуникация е да бъдат защитени в максимална степен българските национални интереси в съответствие с енергийната политика на Европейския съюз. Борисов е разговарял на тази тема и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Пред президента на Германия Борисов е представил енергийните проекти, по които кабинетът работи, за да осигури енергийната независимост на страната. На заседанието на правната комисия проведено тази сряда главният прокурор Сотир Цацаров пък обясни, че е започнало досъдебно производство за продължили плащания по "Белене", след като Министерски съвет е взел решение те да бъдат спрени 2013 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама