Борисов няма да мести изборите заради българското председателство на ЕС

22:42, 22 юни 16 / Политика 25 294 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Няма да местим редовните парламентарни избори - нито по-рано, нито по-късно. Това заявява пред “24 часа” премиерът Бойко Борисов. Причината за категоричната му позциия е предупреждение на депутати от ГЕРБ, че редовните парламентарни избори ще бъдат преместени заради председателството на Съвета на ЕС, което България поема от 1 юли 2018 г.

Преди това шефът на външната комисия на парламента Джема Грозданова от ГЕРБ обяснила пред медията, че ще се появи луфт, в който "няма да се знае кой е премер, кой - председател на парламента и кой вътрешен министър", ако има избори в рамките на председателството и се сменя властта. "Постоянно текат срещи в двустранни и многостранни формати - просто е немислимо", допълва Грозданова.

"Местене на избори не се прави в никоя друга държава", коментира притесненията Борисов. Главен отговорник за председателството си остава Меглена Кунева и тежестта ще падне върху изпълнителната власт. По линия на НС ще има само отделни срещи, но не и интензивна комуникация с Европа, обощават от ГЕРБ. Координатор на дейността на НС през шестте месеце председателство щял да бъде главният секретар на парламента Иван Славчов.

В партията на Борисов се обсъждала и непотвърдена информация, че ако Великобритания излезе от ЕС, България и предшестващата ни Естония ще поемат председателството за по 9 месеца, а не 6, както е предвидено, защото британците по план трябва да поемат щафетата на 1 юли 2017 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама