С помощта на Швейцария професиите "готвач" и "електротехник" влизат в дуалното обучение

23:57, 22 юни 16 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Още 3 нови професии се включат в дуалното обучение през новата 2016-2017 г. с подкрепата на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Това стана ясно по време на провеждащия се в Швейцария, Втори международен конгрес на професионалното образование и обучение, на който участва и министърът на образованието Меглена Кунева, съобщават от МОН. 

Новите професии са „Готвач“, „Електротехник“ и „Техник на енергийни съоръжения и инсталации“. Те са избрани по заявки на бизнеса. Обучението ще се провежда с швейцарска подкрепа в професионални гимназии в областите Бургас, Добрич, Плевен, Перник, Русе, София, Стара Загора, Търговище и Ямбол.

Пак с помощта на швейцарците през миналага година беше въведено дуално обучение по професиите „Машинен техник“ и „Техник-технолог в хранително-вкусовата промишленост“. Средствата от бюджета на програмата за сътрудничество между България и Швейцария в областта на дуалното обучение ще бъдат за стипендии на учениците и за обновяване на учебни кабинети и работилници, включени в програмата за дуално обучение. Той е на стойност 3,5 млн. франка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама