Представяне на книга, Соаре и горещи испански танци в „Нощ на музея” в Разград

07:24, 23 юни 16 / Култура 25 490 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Представяне на книга, Соаре и горещи испански танци са включени в програмата на

събитието „Нощ на музея”, което ще се проведе тази вечер. То е наследник на организираните досега от общината и Регионалния исторически музей „Бели нощи на Разград”. Домакин на инициативите са музейните обекти, разположени в очертанията на квартал "Вароша".

Домакин на първото събитие ще бъде къща - музей "Станка и Никола Икономови". Посетителите ще имат възможност да се докоснат до обаятелната личност и творчеството на съвременната българска поетеса Маргарита Петкова, която ще представи книгата си „За поезията и любовта”. Събитието започва от 19.30 часа и се организира със съдействието на Регионалната библиотека  “Проф. Б. Пенев“. Участие ще вземат и детска музикално-вокална група „Solveisan” към Центъра за работа с деца.

От 20.30 ч. предстои едно вълнуващо Соаре в къщата на „Акад. Анание Явашов”, където ще бъде и неговата правнучка  Евгения Явашева. Там гостите ще могат да се потопят в началото на 20 век. Емблематични персонажи от епохата ще посрещат гостите, а автентична музика ще допълва атмосферата на времето, в което е живял академикът.

От 21.30 часа, посетителите на Етнографския музей ще имат възможността да съпрежиевеят вълнуващи мигове, свързани с обредността на Еньовден. Ансамбълът за изворен фолклор "Капанска китка" при НЧ "Просвета 1883" - с. Гецово и Средношколският състав при Капанския ансамбъл "Лудогорска младост" ще представят спектакъла "От Еньовата китка до огненото було". Специално участие ще има групата към НЧ "Христо Ботев 1919"- с. Скребатно /община Гърмен/, които ще пресъздадат автентична родопска сватба.

Финалът на празничната вечер ще бъде даден в къща - музей "Димитър Ненов". Тук, публиката ще се пренесе в атмосферата на слънчева Испания, чрез театрални и музикални постановки, огнени танци и сангрия. Началният час на събитието е 23.00 часа.

Ден преди „Нощта в музея”, вчера в къща-музей „Димитър Ненов” ценителите на испанското кино се позабавляваха заедно със съвременната испанска комедия „Братовчеди”. Филмът е  предоставен на Регионален исторически музей – Разград от Институт „Сервантес” – София.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама