Британците гласуват „за“ или „против“ членството в ЕС

07:40, 23 юни 16 / Свят 25 245 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес във Великобритания ще се проведе исторически референдум, на който британците ще се произнесат за бъдещето на тяхната страна в ЕС.

Право на глас имат 46,5 млн. избиратели, живеещи във Великобритания и Гибралтар. Те ще трябва да отговорят на въпроса "Трябва ли Обединеното кралство да остане член на Европейския съюз или да напусне Европейския съюз?". От този референдум зависи бъдещето не само на Обединеното кралство, но и на oбединена Европа.

До последния момент социолозите не могат да обявят кой от двата лагера – привърженици и противници на ЕС – ще надделее. Според последните проучвания дни преди вота силите са почти изравнени. Букмейкърите без никакво колебание прогнозират ясен превес за оставане в ЕС.

Броят на имигрантите е ключов въпрос във вота. Премиерът Дейвид Камерън, който настоява страната да остане в ЕС, бе обект на критики заради неизпълненото си обещание да ограничи идващите в страната, което до голяма степен засили евроскептичните настроения.

По-голямата част от едрия бизнес в Обединеното кралство изрази подкрепата си за членството в ЕС поради опасенията, че при излизане от блока това ще е равносилно на провалени договори за доставка на стоки, ще затрудни наемането на чуждестранни работници и ще увеличи разходите.

Преди седмица председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че при евентуален Брекзит Великобритания може да прекара седем години с неопределени отношения с Европейския съюз. Той коментира, че влизането в сила на ново споразумение с ЕС може да отнеме много дълго време, дори преговорите за него да приключат за две години, както се надяват активистите за излизане от съюза.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама