Кампанията „за“ оставане на Великобритания с лека преднина, сочат последните проучвания

09:15, 23 юни 16 / Свят 25 204 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Исторически ден за Великобритания. В 9 ч. българско време отварят избирателните секции за референдума, на който британските граждани решават дали страната им да остане или да напусне Европейския съюз. Изборният ден ще приключи в 22 часа българско време. Гласоподавателите ще трябва да отговорят на въпороса. Трябва ли Обединеното кралство да остане член на Европейския съюз или да напусне Европейския съюз?" До двете квадратчета, в които трябва да се изпише кръстче, пише: "Да остане член на Европейски съюз" и "Да напусне Европейския съюз".

Избирателната комисия съобщи, че 46.5 милиона души с право на глас могат да участват, включително тези, на които е позволено да гласуват на британските парламентарни избори.

Според последните проучвания, публикувани снощи, кампанията „за“ оставане на Великобритания в ЕС е взела лек превес. Според телефонна анкета на ComRes за ITV и в. „Дейли Мейл”, в която са участвали 1 032 души, 48% от респондентите са посочили, че ще гласуват за оставането на страната в ЕС, докато 42% са се обявили за напускането.

Със сигурност може да се очаква, че разликата между броя на гласовете „за“ и „против“ брекзит ще бъде около 1%, съобщават световните агенции. Букмейкъри приемат залози, според които по-скоро се очаква да гласуват за оставане.

Според анализатори резултатът от днешният исторически референдум ще реши съдбата на кабинета на премиер Камерън. В последния ден преди вота различни експерти коментираха, че ако днес британците решат да излязат от ЕС, може да очакваме оставката му още в петък или в първите дни на новата седмица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама