Референдум за преговорите с ЕС иска Ердоган

09:32, 23 юни 16 / Свят 25 253 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Референдум по въпроса дали да продължи преговорния процес за присъединяване към ЕС може да бъде организиран в Турция. Това съобщи президентът на страна Реджеп Тайип Ердоган. „ЕС ни дискриминира. ЕС официално ни даде дума още през 1963 г., но процесът се бави. Ако ЕС отстъпи по темата за тероризма, ние лесно ще обясним ситуацията на народа. И ще попитаме нацията да продължават ли преговорите за влизане в ЕС или не“, заяви турският дъжавен глава.

Според него Общността не иска да приеме Турция, защото тя е с мюсюлманско мнозинство и това е дискриминация. В речта си той напомни, че ръководството на ЕС трябва "да помисли какво ще прави ако Турция отвори границите и бежанците тръгнат към Европа“. „Ние ще минем и без отмяна на визите, както и досега. Ще могат ли обаче европейските страни да приемат със същото хладнокръвие ситуацията, когато бъдат разбити мечтите на милионите бежанци, чийто живот е свързан със споразумението за реадмисия и възможностите, които то предоставя?“, запита Ердоган.

Споразумението за реадмисия е ключов аспект от визовата либерализация, а може също така да направи по-ефективна съвместната борба на Турция и ЕС срещу незаконната миграция и тероризма, пише БТА, като припомня думите на Ердоган, че ако се провалят преговорите по отмяна на визите за турци в ЕС, споразумението за реадмисия няма да бъде прието в турския парламент.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама