Още един оправдан митничар за подкуп осъди Прокуратурата

09:34, 23 юни 16 25 866 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Още един бивш митничар от Капитан Андреево, арестуван при акция „Граница“, докато вътрешен министър бе Цветан Цветанов, осъди Прокуратурата за 15 000 лв. Става дума за Никола Николов, който бе задържан с още 8 души. Операцията на МВР се проведе след сигнал за вземане на подкупи от митничари и гранични полицаи. Делото срещу всички подсъдими завърши с оправдателна присъда, след като държавното обвинение отхвърли тезата си в съдебната зала.

Никола Николов е предявил иск срещу Прокуратурата за 50 000 лв. Според окръжният съдия Анна Петкова обаче той обаче трябва да получи 15 000 лв. Според определението на съда той ще получи още 2636 лв., като имуществени вреди.  

Пред съда Николов заявява, че в резултат на репресивни и тенденциозни действия  на прокуратурата, здравословното му състояние рязко се влошило - психиката му била разбита, започнал да получава сърдечна недостатъчност, завишили се стойностите на кръвното му налягане и пулса, стресът довел до обостряне на хернията му и скъсване на менискуса на лявата коленна става, лекувани оперативно.

Освен това, сериозно пострадало доброто му име, обвиненията го унижавали като човек и професионалист, влошили се отношенията му с приятелите и близките роднини, в семейството му се натрупало напрежение.

По време на наказателния процес, Николов обясни пред журналисти, че дори не разбира защо е на подсъдимата скамейка.

Прокурорът по делото Елеонора Иванова заявява, че искът е неоснователен.

Съдия Петкова посочва, че е доказано, че след 4-годишният съдебен процес, завършил с оправдателна присъда, е доказано, че незаконно повдигнатото и поддържано обвинение е причинило на ищеца неимуществени вреди, изразяващи се в търпени негативни психични изживявания през периода, през който е бил обвиняем.

След приключване на наказателното дело, адвокатите заявиха пред Topnovini.bg, че ще съдят държавата. До момента вече са минали делата на половината от служителите, които бяха задържани при полицейската акция.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама