Депутати и висши чиновници вече крият кредити, а не заменки

10:26, 23 юни 16 / Политика 25 365 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заемащите висши държавни длъжности вече премълчават пред Сметната палата задълженията си по кредити, каза председателят на одитния орган Цветан Цветков пред bTV. По-рано властимащите редовно са се опитвали да крият “апетитни заменки”.

Изводът за скрити кредити в контролния орган правят на основата на подадените тази година декларации. “Около десет души, заемащи длъжности според обхвата на проверката, която Сметната палата прави, имат солидарни ипотекарни задължения по инвестиционни кредити”, уточни Цветков.

От обявените по-рано 59 държавници, неспазили закона, 26 въобще не са подали декларации, а останалите са го направили, но не са спазили срока. Такъв е случаят на депутата Георги Кадиев, който закъснял с подаването.

Председателят на Сметната палата посочи, че проверките за съответствие са изцяло документален контрол, защото ще се правят сравнения с регистрите - имотен, на МПС и други. Сметната палата няма за задача да издирва източниците на средствата и материалните придобивки, които държавниците декларират. Проверките за съответствие ще продължат 6 месеца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама