Нови 6 спецзвена ще дават оценка за реставрацията на паметниците на културата

10:51, 23 юни 16 / Политика 25 282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутатите приеха създаването на шест специализирани звена на територията на страната, които ще дават разрешение за реставрацията на паметници на културата. Това се случи, след като Народното събрание одобри на второ четене промените в Закона за културното наследство, внесени от ГЕРБ.

Целта е да се улесни работата на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), който годишно отговаря за повече казуси, отколкото може да обработи.

В рамките на утвърдената численост на общинската администрация се създават звена в плановите икономически райони, определени в Закона за регионалното развитие.

Те ще бъдат както следва:

За Югозападен район – Столична община; за Южен централен район – община Пловдив; за Югоизточен район – община Бургас; за Североизточен район – община Варна; за Северен централен район – община Велико Търново; за Северозападен район – община Плевен.         

Във всяко звено ще работят най-малко трима души, които ще издават писмени становища за недвижими културни ценности, които не са категории „световно“ и „национално“ значение, намиращи се в общините от съответния планов икономически район.

Депутатите приеха и наказанията за служителите, които не изпълняват задълженията си. Те ще се наказват с глоба в размер от 500 до 3 000 лв., а при повторно нарушение - с от 5 000 до 10 000 лева.

Който реализира инвестиционни проекти за изграждане и поставяне на паметници, монументално-декоративни структури и елементи в публични пространства в урбанизирани и извънселищни територии, както и тяхното преместване или премахване без съгласуване с министъра на културата, ще се наказва с глоба в размер от 5 000 до 10 000 лв.

Едноличните търговци и юридическите лица ще се наказват с от 15 000 до 30 000 лв. глоба.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама