Ще има ли Брекзит (на живо)

11:09, 23 юни 16 / Свят 25 379 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Британците гласуват на исторически референдум, който ще реши членството на страната в Европейския съюз.

Изборния ден започна в 9 часа българско време и ще приключи в полунощ.

Гласоподавателите ще трябва да отговорят на въпороса. Трябва ли Обединеното кралство да остане член на Европейския съюз или да напусне Европейския съюз?" До двете квадратчета, в които трябва да се изпише кръстче, пише: "Да остане член на Европейски съюз" и "Да напусне Европейския съюз".

Право на глас имат 46,5 милиона граждани на Великобритания и Гибралтар, както и голям брой граждани на държави от Австралия и Ямайка.

Сред нямащите право на глас са британските граждани, живеещи в страни от Европейскя съюз и европейските граждани, установили се в Обединеното кралство. Британските медии предвиждат изключително висока активност, а кампанията StrongerIn (за оставане в ЕС) призовава за привържениците си да гласуват рано и организирано, за да избегнат натоварванията на секциите в по-късните часове.

Резултати от вота ще бъдат съобщени не по-рано от полунощ.

Следете на живо с topnovini.bg данните от социологическите проучвания и протичането на изборния ден.

22:02 ч. Въпреки липсата на официален екзит пол, има индикации за неочаквано висока избирателна активност от около 80%, особено в Шотландия и Лондон. Очакванията преди референдума бяха, че висока активност би била от полза за оставане на ЕС, тъй като те се смятаха преди днес за по-малко мотивирани да гласуват.

19:59 ч. Известният британски изследовател на общественото мнение Питър Келнър (бивш президент на агенцията YouGov) предвижда резултат от 52% в полза на оставане в ЕС.

17:20 ч. Ако се стигне до развод между ЕС и Великобритания, Лондон трябва да уведоми официално властите в Брюксел за решението и резултатите от референдума. Ако британците кажат „да” на излизането от Общността, за първи път в историята ще влезе в сила член 50 от Европейския договор. Там е разписана процедурата за напускане на Съюза, която в общи линии представлява преговори за пари. Процедурата по излизане трае до две години след което се гласува от европейските лидери на Съвет и от Европарламента. В случай че на някоя страна договореното с Лондон не е по вкуса, двугодишният срок може да се удължи.

Премиерът на Австралия Малкълм Търнбул пък определи евентуалното напускане на Лондон като „голям шок”.

Председателят на ЕК Жан Клод Юнкер предупреди, че няма да има никакви отстъпки и, който е вън, е вън.   

16:46 ч. Германският канцлер Ангела Меркел изрази надежда, че британците ще гласуват да останат в ЕС. Меркел заяви, че е привърженик на идеята за обща среща на страните-членки на Съюза, след референдума, за обсъждане на бъдещето на блока. „Разбира се, че се надяваме на решение, при което гражданите на Великобритания останат част от ЕС“, заяви Меркел, добавяйки че срещата на европейските лидери следващия вторник ще даде възможност за спокойни разговори.

16:12 ч. Вероятността британците да гласуват за оставане в ЕС на днешния референдум се е повишила до 86 процента, според прогнози на букмейкъра Бетфеър.

15:50 ч. Бившият британски премиер Тони Блеър гласува „за“ оставането на Великобритания в ЕС. „Вярвам, че гласът ми „за“ ще осигури на Великобритания място на горда и влиятелна държава със силна икономика“, написа в профила си в Туитър Тони Блеър.

 

15:48 ч. Изборните секции ще затворят в 24 часа. Телевизиите няма да съобщават резултатите от социологическите проучвания през деня. Първи резултати ще бъдат съобщени около 1 часа след полинощ. В 1:45 ч. ще бъдат обявени резултатите от Лондон. Около 2:30 ще бъдат съобщени резултатите от Салфорд, в Северозападна Англия, опрделян като показател за обществените нагласи на национално ниво. В 5 ч. се очаква да бъдат преброени всички резултати. В 8 часа в петък (24 юни) ще бъдат обявени официалните резултати от британския вот. 

15: 33 ч. Активността на референдума е относително висока. В Южен Лондон още преди 11 сутринта своя вот са дали 25% от регистрираните гласоподаватели. Редица млади хора продължават кампанията по улиците и увещават хората да влязат и да упражнят вота си. Във всяка лондонска избирателна секция има по един член който е под 30-годишна възраст. Някои от избирателите идват да гласуват, обремени с фланелки с надпис "I am in" ("вътре съм, оставам" - израз, който има нюанс на ентусиазъм за участие на английски)."

14:36 ч.Едно от последните проучвания на обществените нагласи показва преднина „за“ с 55% срещу 45% „против“. 



14:23 ч. В социалната мрежа Туитър поддръжниците на оставането във Великобритания са с ясна преднина, както показва този анализ на Тена Прелец от London School of Economics:

 

13:15 ч. Последното проучване на общественото мнение преди официалните резултати дава предимство на "за" с 52% пред "против" с 48% и оценява вероятността за оставане в ЕС на 74% (Ipsos Mori)

12:58 ч. Британският паунд стигна най-високата си стойност от 6 месеца насам спрямо долара, отразявайки мнението на финансовите анаизатори, че референдумът ще остави Обединеното кралство в ЕС. В същото време, компанията за залагания Betfair оценява вероятността за оставане на 84%, около 6 пункта повече отколкото при началото на гласуването. 

12:02 ч. Резултатът от референдума вероятно ще стане ясен към 3:30 сутринта британско време (5:30 в България), тъй като няма да има официален екзит пол. Първите резултати се очакват към полунощ британско време, като между 1 и 2:30 сутринта се очакват и първите резултати от по-големи градове. Гласува се в 41 000 секции в 382 области.  

10:15 ч. Проучване на "Файненшъл таймс" и YouGov дават на кампанията „за оставане“ в ЕС по 2 пукта преднина. Други две проучвания обаче предвиждат точно обратното, а повечето изследвания продължават да улавят между 9 и 11 % все още колебаещи се гласоподаватели. Организацията Number Cruncher Politics, която миналата година успя да предвиди неподозираната и малко вероятна изборна победа на консерваторите, излезе с твърдението, че оставането на Великобритания в ЕС ще спечели със 74% от вота.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама