Кметове от Североизточна България посетиха Брюксел

11:11, 23 юни 16 / Политика 25 276 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметове на общини от Североизточна България посетиха Брюксел по покана на евродепутата Емил Радев, който е представител на региона в Европарламента. В рамките на двудневния си престой те имаха среща и с българските евродепутати от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев, Андрей Ковачев, Ева Паунова и с ръководителя на българската делегация към групата на Европейската народна партия Мария Габриел.

С тях кметовете на Варна, Шумен, Белослав,Ветрино, Вълчи дол, Девня, Долни чифлик, Кайнарджа, Тутракан, Алфатар, Нови пазар, Смядово, Каспичан и Шабла, на административните райони във Варна, както и областният управител на Силистра, обсъдиха предизвикателствата пред Европейския съюз и ефекта им върху България и региона. Дискутиран бе и процесът на приемане на европейско законодателство в сферите на миграцията, енергетиката, международната търговия, визовата политика и дигиталния пазар.

Мария Габриел коментира визовата политика на ЕС и подчерта необходимостта от спазване на всички критерии, за да бъдат премахнати визите за граждани на трети страни. Андрей Ковачев и Емил Радев обясниха, че в момента текат преговори между Европейската комисия, САЩ и Канада по отношение на възможностите за отпадане на визовия режим за българи и отбелязаха силната подкрепа в Европейския парламент за визова реципрочност с трансатлантическите партньори. Емил Радев посочи и положителните стъпки, предприети от канадското правителство, за облекчаване на режима за българи.

Акцент в разговорите бе и Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции, което в момента се преговаря между САЩ и Европейския съюз. Евродепутатите от ГЕРБ единодушно гарантираха, че ГМО продукти, животни с хормони и месо, обработвано с хлор, няма да получат достъп до европейския пазар вследствие на споразумението. Владимир Уручев обясни, че продължават преговорите по особено важната за българските винопроизводители част относно географските обозначения. Той обсъди с кметовете и енергийната политика на ЕС, идеята за създаване на единен енергиен пазар и воденето на преговори за енергийните доставки от Европейската комисия.

Ева Паунова подчерта необходимостта от развитие на предприемачеството и даде за пример България като държава, която успешно усвоява средства по т. нар. инвестиционен план Юнкер с фокус върху малките и средните предприятия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама