Депутатите задвижиха спорния Закона за адвокатурата

11:46, 23 юни 16 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Правната комисия на Народното събрание единодушно одобри на първо четене вчера Закона за адвокатурата. Това стана година и половина след внасяне на проекта и въпреки възраженията на редица организации – работодателски, на счетоводителите, на нотариусите. Депутатите решиха между двете четения да се коригират редица текстове, пише “Правен свят”.

Проектът за изменения на Закона за адвокатурата бе внесен от председателя на правната комисия Даниел Кирилов и депутати от ГЕРБ, Патриотичния фронт и ДПС. Измененията, подготвени от самите адвокати, им дават удостоверителни функции, предвиждат задължителното им участие при изготвяне на нотариални актове, предвижда се по-широко определение за адвокатска дейност, придружено с глоби за всеки извън гилдията, който я извършва, и с даването на достъп на адвокатите до ГРАО и регистъра за българските документи за самоличност, рестриктивен режим за приемане в гилдията и др.

Предлаганите промени бяха остро посрещнати от нотариусите, частните съдебни изпълнители, юрисконсултите, счетоводителите, работодателски организации, синдикати, юрисконсулти, които ги определиха като лобистки, удовлетворяващи частни и корпоративни интереси. Наскоро Българската стопанска камара поиска проектът да бъде оттеглен и които видяха в това недопустим опит за изземване на техни правомощия. Правната комисия бе залята от отрицателни становища за проекта.

На заседанието на правната комисия днес председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова заяви, че адвокатурата няма никакво намерение да изземва, нито пък да монополизира дейности, които се извършват от други професии. Тя отхвърли обвиненията, че адвокатите искат да поемат всички заверки. Нямало такова нещо, те не искали заверките за имоти, например, но понеже са най-близо до хората, то те може да оказват правна помощ.

Шефът на Нотариалната камара Димитър Танев обаче възрази – нотариусите подлежат на контрол от страна на държавата, той не заема страна при спор, докато адвокатите упражняват свободна професия и заемат страна, тази на клиента си.

Според представители на работодателските организации не може всички да са криви, само ВАдС да е прав, изразиха опасения, че ако поправките бъдат приети, кражбите на фирми ще скочат и добавиха, че не само те, но и синдикатите, и финансовото министерство имат сериозни възражения срещу проекта.

Депутатите гласуваха проекта, но стана ясно, че ще има сериозни корекции между двете четения.

Преди заседанието на комисията адвокати се бяха събрали пред сградата на Народното събрание в знак на подкрепа за проекта. Присъстваха адвокати от Благоевград, Пловдив, Кюстендил и София. Те казаха, че проектът се критикува от една много малка, но много гласовита група, защото смятат, че се засягат интересите им. Според адвокатите промените в закона ще бъдат полезни най-вече на хората, които се нуждаят от правна помощ и ще бъдат предпазени от т.нар. адвокати-бракониери.

Вчера, преди началото на заседанието на Комисията по правни въпроси, благоевградски адвокати протестираха пред сградата на Народното събрание с искане законопроектът да бъде приет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама