Затвориха за нощни разходки „Плаващите кейове“ на Кристо

12:02, 23 юни 16 / Свят 25 258 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Арт инсталацията на авангардистът от български произход Христо Явашев - Кристо „Плащите кейове“ ще бъде затворена за посещение през нощта заради големия интерес към нея. За по-малко от 5 дни след откриването си тя бе посетена от 270 000 души. Заради хилядите желаещи да се разходят над водите на красивото планинско италианско езеро Изео конструкцията започна да се износва преждевременно.

"Плаващите кейове” са една пътека, дълга 4, 5 км, която свързва селището Сулцано с островите Монтизола и Св.Павел. Тя позволяваше на посетителите да „ходят по водата и трябваше да бъде отворена денонощно и безплатно до 3 юли. Невероятният приток на туристи обаче принуди властите с оглед на сигурността да затворят от полунощ до шест часа сутринта съоръжението за посетители. Решението бе взето с оглед поддръжката и почистването му, както и заради по-бързото му износване от предвиденото, заради което се налага подмяна на покритието на кейовете.

Още от началото на следобеда в събота ограничението от 11 000 души върху кейовете, представляващи полиетиленови кубове, свързани с 200 000 гигантски винтове, бе достигнато и се образува гигантска опашка от чакащи под палещото слънце хора. Последвалите дъжд и вятър допълнително направиха съоръжението нестабилно и властите наредиха то да бъде освободено от посетителите.

От понеделник, когато времето се оправи, посетителите се увеличиха, с което и случаите на здравословни проблеми заради горещините. Във вторник вече имаше организиран медицински пункт. Общо от събота 30 души е трябвало да бъдат хоспитализирани. Големият наплив от туристи се оказал предизвикателство за местните власти и по още една причина – опитите им да запазят зоната чиста, обясни вчера Валерио Валенте, губернатор на община Бреша. "Кметът на Монте Изола има изисквания, които са свързани с общественото здравеопазване и почистването на острова, но не са гарантирани в резултат на непрестанния поток от посетители", добави той.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама