Обсъдиха Областен план за превенция на престъпността в Разград

13:22, 23 юни 16 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Работна среща за изготвяне на Областен план за превенция на престъпността се състоя днес в заседателната зала на областната администрация в Разград. Тя бе председателствана от Областния управител Манол Кившанов. На нея присъстваха представители на местното самоуправление и териториалните структури на изпълнителната власт, имащи отношение към опазване на обществения ред и сигурността на населението.

Основната цел на заседанието бе обсъждане на Методология за изготвянето на Областен план за превенция на престъпността, в съответствие с Плана за изпълнение на приоритетите и постигане на целите на Националния съвет по превенция на престъпността за периода 2016 г. – 2018 г.

Бе посочено, че на централно ниво е изготвен план с 113 мерки, предоставени от всяко министерство и институция. Намерението е по аналог да се разработи този модел във всяка област и община.

На срещата бе посочено, че указания за изготвяне на Планове за работа на Местните комисии за обществен ред и сигурност към всяка община, както и методически указания за практическо прилагане на проблемно ориентиран подход за осигуряване на ред и сигурност в партньорство с обществото, са предоставени на кметовете на общините на територията на областта.

Директорът на  Областната дирекция на МВР комисар Ивайло Йовчев заяви, че копие от Областния план за превенция на престъпността, трябва да се изпрати до 30 юли на Главна дирекция „Национална полиция”, като на тримесечие се докладва на министъра на вътрешните работи за изпълнението му.

Областният управител постави срок на участниците в срещата до 7 юли да представят своите предложения, които ще бъдат включени в Областния план. След това те ще бъдат обобщени и изпратени на Главна дирекция „Национална полиция“.

По време на срещата комисар Йовчев представи и кратък доклад за работата на Местните комисии по обществен ред и сигурност. Той посочи, че към настоящия момент такива комисии на нужното ниво функционират единствено в общините Завет и Лозница. Комисии все още не са сформирани в общините Разград и Кубрат. В общините Цар Калоян, Исперих и Самуил има създадени комисии, но те все още нямат осъществена дейност. Според комисар Йовчев, там където има сформирани Местни комисии по обществен ред и сигурност и те работят реално, общественото напрежение е по-малко и по-лесно се намира решение по отношение на проблемите, свързани с реда и сигурността.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама