Лозан Панов: Самоуправлението на съдиите трябваше да започне от ВСС

13:34, 23 юни 16 / Политика 25 283 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Самоуправлението е ценно, аз също залагам на него, вярвам в неговия потенциал. То трябваше да намери израз именно във ВСС, защото в него магистратите съдии трябва да бъдат повече, отколкото магистратите, посочени от парламента. Балансът между самоуправление и управление е много деликатен и той трябва да бъде намерен в полза не на един или друг административен ръководител, или съд, а в полза на обществото. 

Така шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов коментира преди заседанието на ВСС критиките си срещу увеличените правомощия на общите събрания, изказани в сряда на правна комисия. Според Панов някои от текстовете в проекта не са добри и трябва да се намери формулата затова какъв точно орган е общото събрания на съдиите.

"Фактически се стига до изземване на функции без споделяне на отговорност. Ако това стане, тогава не е необходимо да има административни ръкводители", заяви шефът на най-висшия съд у нас. Той обясни, че сред представителите на ВКС в работните групи за закона и в Съветът за съдебна реформа е имало различни мнения за съдийското самоуправление и "в никакъв случай не искам аз да налагам позиция си".

Очаква се на 1 юли свиканият Пленум на ВКС да излезе с общ становище по проекта на Закона за съдебната власт и то да бъде изпратено до Министерски съвет, Министерство на правосъдието и Народното събрание.

Председателят на Върховния административен съд

Шефът на ВАС също се спря пред журналисти да говори по темата за съдийското самоуправление. Той също е против увеличените правомощия.

"По въпроса за голямо съдийско самоуправление не съм толкова против. Мисля, че най-сериозният израз на съдийско самоуправление, що се касае до пленумите на върховните съдилища, това е възможността за пряка номинация на председател", заяви Колев.

Той обясни, че няма как да се конституират два административни органа в рамките на една структура. "Противоречието вече е заложено, това е проблемът", заяви върховният съдия.

Според него така заложените текстове ще доведат до конфликт между общите събрания и административните ръководители на съдилищата.

Може би не й харесва на минстър Захариева моето становище, след като аз не съм съгласен с някои от позициите, но това е нормално. Това в крайна сметка е закона подготвен от Христо Иванов, тя го е възприела, а аз и тогава бях против, заключи той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама