Велико Търново става център на изнесена структура за паметниците на културата

13:44, 23 юни 16 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Велико Търново ще бъде център на една от шестте изнесени структури, които ще отговарят за паметниците на културата от местно значение. Това предвиждат приетите на второ четене в Народното събрание изменения в Закона за културното наследство. Новите звена ще разполагат с част от правомощията на Националния институт за недвижимо културно наследство – НИНКН, що се касае до проектите за ремонт на покриви и фасади на сгради, които са част от групови ансамбли или са паметници на културата с местно значение.

 Освен повечето права, общините и кметовете ще имат и много повече задължения и строги отговорности при опазването на културното наследство. По думите на кмета на Велико Търново, в града има цяла школа от архитекти и специалисти, които познават в детайли материята и особеностите на всеки един паметник на културата.

 През 2013 г. във Велико Търново се проведе среща на близо 80 главни архитекти на общини с богато културно-историческо наследство. С темата бе запознат и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. През 2013 г. подобна изнесена структура функционираше във Велико Търново, а тогава залежали с години преписки за сгради бяха обработени и внесени в НИНКН за по-малко от 5 месеца. Тя бе създадена от служебния кабинет на Марин Райков и закрита от следващото правителство.

При последното си посещение в Старата столица заместник-министърът на културата Боил Банов поздрави Община Велико Търново за усилията, които се полагат за съхраняване на културно-историческото наследство. Специално назначена комисия, в която участват експерти от Общината, НИНКН и архитекти, вече е изготвила подробен експертен анализ за състоянието на 100 сгради в старата част на Велико Търново. Със съдействието на МВР собствениците им са установени, изготвени са и предписания за укрепване и обезопасяване на къщите.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама