Кампания срещу дрогата организират в Търговище

13:55, 23 юни 16 25 386 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Информационна кампания за вредите от употребата на психоактивни вещества ще бъде проведена утре от 13 до 17 часа в Търговище, информираха от пресцентъра на местната администрация. Организатор е Общинският съвет по наркотични вещества, с  подкрепата на Общината, Регионалната здравна инспекция и доброволци на Българския червен кръст.

Кампанията, наречена „Заедно срещу психоактивните вещества”, ще се проведе пред сградата на читалището, където ще бъдат раздавани информационни материали, ще бъде проведена анонимна анкета „Познаваме ли наркотиците”. Присъстващите ще могат да участват и в симулация с очила, възпроизвеждащи ситуация след употреба на алкохол, за да  установят как той променя реакциите им и води до негативни последици.

Според проведена анкета от Общинския съвет по наркотични вещества през миналата година с участието на 320 ученици от 14 до 18 години от община Търговище, 66% заявяват, че не биха опитали вещество с наркотично действие. Най-голям процент от останалите – 29% биха пробвали от любопитство. В същата анкета 72% от запитаните ученици посочват, че не са опитвали дрога. А за останалите най-употребявани са марихуана, амфетамини, екстази, хероин, лекарства, инхаланти и други.

Най-често посочваната възраст за първи опит на наркотично вещество е 15-16 години при 12% от анкетираните, на второ място е групата на 17 – 18 годишните със 7,5%, на трето – 13-14 години с 6%.

Общинският съвет по наркотични вещества разполага с превантивно-информационен център за употребата на психоактивни вещества. В него младежи и семейства могат да бъдат консултирани от психолог, който ще  окажа подкрепа при риск от попадане в зависимост от употреба на наркотици и други, създаващи зависимост, информираха от общинската администрация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама