Пуснаха на свобода предсрочно 9 затворници в Пловдив

14:02, 23 юни 16 25 393 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Девет предложения за условно предсрочно освобождаване на осъдени лица са уважени, съобщиха от Съдебната палата в Пловдив.

Днес състав на пловдивския Окръжен съд Пловдив разгледа 10 дела с предмет условно предсрочно освобождаване на лишени от свобода. Делата са образувани по предложение на комисия, председателствана от началника на Затвора в Пловдив, за освобождаване от изтърпяване на остатъка от наказанието "лишаване от свобода".

Съобразно разпоредбите на Наказателния кодекс това е допустимо по отношение на осъдени, които с примерно поведение и честно отношение към труда са дали доказателства за своето поправяне, като са изтърпели не по-малко от половината от наложеното наказание, а за рецидивистите - две трети.

Съдът намери, че осъдените лица са имали примерно поведение, съвестно са изпълнявали възложените им трудови задължения и неизтърпеният остатък от наложените им наказания е сравнително малък. На петима от тях съдът за времето на изпитателния срок определи пробационни мерки - "задължителна регистрация по настоящ адрес" и "задължителни периодични срещи с пробационен служител" два пъти седмично, а на четирима определи изпитателен срок от шест месеца.

Искането на един затворник не беше уважено, тъй като съдът намери, че предложението на затворническата комисия е неоснователно. Осъденията изтърпява наказание "лишаване от свобода" в размер на седем години за трафик през границата на страната ни на отделно лице с цел да бъде използвано за развратни действия.

Наказанието, което е изтърпял до момента е четири години, осем месеца и седемнадесет дни, а неизтърпeният остатък е две години, три месеца и тринадесет дни.

Съдът счете, че предвид големия остатък би се стигнало до незаконосъобразна корекция на наложеното наказание. Освен това осъденият е наказван за дисциплинарно нарушение, което даде основание на магистратите да приемат, че не е налице примерно поведение, каквото се изисква съгласно разпоредбата на чл. 70 ал. 1 от НК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама