Съдът оправда бургаския журналист Божидар Божков по дело за клевета във фейсбук

14:14, 23 юни 16 25 987 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бургаският районен съд призна за невинен журналиста Божидар Божков, обвиняем за клевета във фейсбук. Делото беше заведено от бившия член на СИК и настоящ университетски преподавател Димитър Вергиев. Съдът постанови последният да заплати общо 751 лв. за разходи по делото на Божков и на държавата.

Вергиев заведе дело срещу журналиста с мотива, че той го е наклеветил във фейсбук. Божков е публикувал пост в социалната мрежа на 18 август миналата година, в който става въпрос за писана от него статия във в. „Сега“ преди 15 г. В материала се описва как Димитър Вергиев, който е бил студент тогава в бургаски университет, по време на изпит публично удря доц. Дитка Димитрова, защото му писала двойка.

На 4 август миналата година с Божидар Божков се свързал негов познат, който от името на Вергиев поискал журналистът да изтрие от интернет публикувания във в. „Сега“ материал, озаглавен „Приключения и интриги в бургаския университет“. Божков не се съгласил и решил да разкаже за това в собствения си профил във фейсбук. От своя страна Вергиев, който сега е преподавател в Техническия университет в София, се почувствал засегнат и решил да съди Божков за клевета. Междувременно въпросната статията в интернет изчезва от сървъра на вестника, както са премахнати и други материали, свързани с Димитър Вергиев. 

На днешното съдебно заседание като свидетел се яви доц. Дитка Димитрова, която даде показания относно репликата „Изглежда му бяха обещали да завърши безпроблемно, ако си плаща редовно“, отнасяща се до доц. Димитър Вергиев. Тя потвърди думите на Божков, писани в статията. Журналистът пък заяви, че е написал статуса си във фейсбук като фейлетон, а не с цел да наклевети някого.

Самият ищец Димитър Вергиев не се яви на днешното съдебно заседание. Той беше представляван от софийски адвокат, след като предишният му защитник Йордан Дичев си направи самоотвод, тъй като става прокурор.

Решението на Бургаския районен съд подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Окръжния съд в града.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама