Парламентът нареди радикалния ислям до фашизма – 3 г. затвор за проповядването му

14:21, 23 юни 16 / Политика 25 399 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проповядващите радикален ислям ги грози затвор до 3 години или глоба до 5 000 лв. Това прие Народното събрание с поправките в Наказателния кодекс, внесени от Красимир Каракачанов (ВМРО). Измененията бяха подкрепени от 106 депутати, 3 гласуваха „против” а 10 се „въздържаха”.

В чл. 108 от Наказателния кодекс касае проповядването на фашистка или друга антидемократична идеология, като патриотите настояха да бъде добавена и идеологията „радикален ислям”.

Мотивите на промените касаят зачестилите терористични нападения в Европа, провокирани от радикални ислямисти.

В текстовете на закона е записано, че идеология „радикален ислям” се проповядва от едно лице, когато то с думи, действия или разпространение на текстове или символи агитира за някоя от следните идеи: за създаване на Ислямска държава (Халифат); за налагане на законите на Шериата над светските; за насилствено налагане на религиозните принципи и норми на поведение характерни за исляма или или пропагандира насилие във вид на свещена война (джихад) срещу немюсюлмани.

Същото деяние е налице, когато се набират последователи или средства в подкрепа на терористични организации, чиято идеология е базирана на исляма или се извършва агитация в полза на такива организации.

Алиосман Имамов от ДПС посочи, че вносителите не са постигнали достатъчно успешно разделянето на религията от радикализма. „Авторите опитват да представят своите предложения като крайно необходими, но не трябва да използва религията за политически цели”, каза той и посочи, че ДПС винаги е било против всякаква радикализация.

Според него се опитва да се внуши, че религията ислям е радикална и създава терористи, човекомразци и хора, които щели да унищожат страната и света. Имамов попита защо законът не е насочен към радикалните религиозни общности изобщо.

„В България има над 100 секти, които са нанесли повече щети на страната от исляма”, посочи депутатът от ДПС.

Според Каракачанов този закон не е насочен към традиционните български мюсюлмани, като във ВМРО също имало такива. „В момента не наблюдаваме в света или в България радикални индуисти, будисти или други, които проповядват радикализъм, тероризъм и т.н.”, убеден е патриотът. Той обеща, че ако в бъдеще християни, индуисти или други проповядват нетърпимост към останалите, ще бъде първият, който ще им се противопостави.   

Валери Симеонов от „Патриотичния фронт” бе категоричен, че законопроектът е ясен и точен.

„Има смисъл на предпазно действие срещу навлизането на радикалния ислям. Изключително неуместно е поведението на Имамов. Той хвърли обвинение, че този законопроект обслужва определени политически цели. В България религията се използва от радикалния ислям, ДПС и производните му. Забравихте кой влачи имами по предизборните митинг. Кой коли крави по време на предизборни мероприятия”, каза Симеонов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама