Политиците си затвориха очите за бежанците и ни оставиха да се оправяме сами, казват полицаи от цяла Европа

14:33, 23 юни 16 / Политика 25 230 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съществуват сериозни недостатъци в европейската политика за прием на бежанци. Полицейските служби в Холандия, Германия и Балканските държави нямат достатъчно служители и са лошо оборудвани, за да обработват и проверяват големи групи от бежанци.

Това алармира Европейският полицейски съюз (EPU) след проведено проучване сред полицейските служители. "Необходими са незабавни действия от Европейските институции, за да се избегне по-нататъшна ескалация", казва Герит ван де Камп, президент на организацията, обединяваща европейските полицейски синдикати. Изследването е проведено в Холандия, Германия, Испания, Хърватска, Сърбия и България.

Резултатите, посочват неефективен процес на регистрация, неотговарящи на стандартите проверки или липса на такива при големи групи бежанци, както и лош обмен на информация между различните държави - дестинация и транзит. Това означава, че сред потоците от бежанци могат да пътуват терористи без те да бъдат засечени, предупреждава ЕПС. Няма система за проследяване и полицията не разполага с общ преглед на къде се насочват хората.

Изследването показва още, че липсва достатъчна защита срещу инфекциозни заболявания, а полицаите не са били обучени как да се справят с новите предизвикателства в сферата на сигурността. Полицейските служители в Германия и Балканските държави казват, че те също отчитат използването на повече агресия и насилие поради пристигането на бежанците. Липсват указания за справяне с агресията (от и срещу бежанци), или ако има такива полицейски служители не знаят къде да ги намерят. Много полицейски служители смятат, че политиците са си затворили очите и са ги оставили да се оправят сами, казват от EPU.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама