Найденова към Цацаров: Не се чувствам низка, защото се позовавам на закона

14:52, 23 юни 16 25 384 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Не мога да се чувствам низко, защото тогава бихме казали, че законът е низък, а той в никакъв случай не е. Всеки, който се позовава на закона, няма как да се чувства низък. Така членът на съдийската колегия към ВСС Соня Найденова отговори пред медиите на нападките към нея от главния прокурор Цацаров по време на заседанието на Съвета, от което самият той си тръгна ядосано и преждевременно.

"Това е много - как да го нарека – низко е, г-жо Найденова! Низко е, защото аз го предлагам, низко е, защото вие трябва да сте опонент на това, низко е, защото вие имате лични и семейни причини за това, низко е, защото отново трябва да развиете тезата, че главният прокурор се намесва в работата на съдилищата!", заяви Цацаров по повод позицията на Найденова срещу предложението му да се създаде комисия, която да командирова съдии и прокурор по натоварените гранични съдилища.

Найденова обясни, че е обосновала за позицията си срещу предложението на Цацаров, позовавайки се с последните промени в Закона за съдебната власт и правилника за дейността на ВСС, приет преди седмица, както и този на съдийската колегия.  По думите й възражението не е било от лични подбуди, а принципно, като допълни, че и друг път се е противопоставяла на челнове на Съвета, нo никой не го е приел лично.

Кадровикът отказа да прави анализ на поведението и коментарите на Сотир Цацаров и коментира, че не разбира неговата реакция, но заяви, че "не е професионално да се смесват личните симпатии с извършването на една професионална работа". "Може би вие, медиите, трябва да го попитате какво е имал предвид под лични и семейни причини , на мен такива не са ми известни. Може би той самият може да обясни или всички да наблюдаваме какво би било неговото поведение оттук нататък", допълни тя.

Соня Найденова обясни също, че още вчера комисията за натовареност на съдийската колегия се е започнала да се занимава с проблема и да събира данни, заради предложението отправено в началото на седмицата главния прокурор.

"Днес, рано сутринта, имахме тази информация, тя е начална. Предприели сме мерки да съберем допълнително такава, както и да преценим дали и други съдилища, освен тези по южната граница, имат прекалена натовареност, защото има информация, че миграционен натиск се оказва и в другите гранични райони", заяви Найденова.

По думите й до момента няма нито един от председателите на тези съдилища, който да се поставил този въпрос за натовареността покрай мигрантския натиск.

"Ако няма нужда от трайно увеличаване на щата, а това са кампанийни периоди на натоварване на тези погранични прокуратури и съдилища, тогава председателят на окръжния съд, респективно на апелативния съд, има правомощие да командирова временно съдии до 3 месец - без тяхно съгласие и за над 3 месеца с тяхно съгласие, за да може да покрива тези периоди на пикове. В рамките на прокуратурата както главния прокурор, така и ръководителите на окръжни и апелативни прокуратури биха могли да предприемат мерки да командироват, както неведнъж се е правило в системата на съда и прокуратурата", обясни Соня Найденова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама