За седми път Шумен е домакин на Международния фестивал на любителските исторически филми

15:36, 23 юни 16 / Култура 25 447 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Утре от 17 часа в Шумен тържествено ще бъде открито седмото издание на Международния фестивал на любителските исторически филми това оповести днес на пресконференция председателят на журито на форума Александър Донев.

Като национален форум на любителските исторически филми фестивалът съществува вече 18 години.

За участие в тазгодишното издание са заявени 70 ленти. От тях журито е допуснало до прожекция 68. До конкурсната програма не са допуснати два руски филма, защото надвишават значително определеното от правилника времетраене от 28 минути.

Броят на участниците е 14 сред тях са гости от Италия, Молдова, Русия, Украйна, Македония. България е представена от киноклубове и индивидуални участници от Русе, Димитровград, Трявна, Попово, Белоградчик, Пловдив и Шумен.

В конкурсната селекция присъстват 30 чужди ленти и 38 български.

В журито освен Александър Донев влизат още Явор Попов, доц. Стефан Минков, д-р Мариана Кръстева и Драган Спасов.

 След официалното откриване на фестивала извън конкурсната програма ще бъде представен филмът „Панайот Волов. Духът на революцията”, подготвен от киноклуб „Мадарски конник” със съдействието на общински фонд „Култура” по повод 140 години от Априлското въстание. Следва първа конкурсна програма, в която са включени творби на шуменския киноклуб и индивидуални творци от Шумен.

Големият брой получени филми налага да бъде съставена и предварителна конкурсна програма, която ще бъде представена от 14.30 часа в деня на откриването на фестивала.

Форумът на любителските исторически филми в Шумен е най-дълголетният действащ любителски кинофестивал у нас. В досегашните 17 национални издания  са показани общо над 800 ленти.

Началото на Кинофестивала е през 1970 г. Организатори са Министерство на културата, Съюзът на българските филмови дейци, Община Шумен, Народно читалище „Добри Войников-1856”, Исторически музей – гр. Шумен,  Федерация „Алтернативно кино” – кинолюбителската организация в България. През 2003 г. като съорганизатори се включват Националният филмов център и Националният исторически музей, а по-късно и Съюзът на народните читалища.

От 2003 г. фестивалът се провежда под патронажа на Министерството на културата и през същата година става международен. 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама