„Лукойл Нефтохим“ е платил 449 240 лв. глоби и има да плаща още 370 000 лв.

15:49, 23 юни 16 25 420 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Лукойл Нефтохим“ е платил общо 449 240 лв. глоби за замърсявания на въздуха от септември миналата година до месец май на тази. Това съобщи директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите Тонка Атанасова. Санкциите са наложени от докладите, които се правят на всеки три месеца въз основа на проведените измервания. В тази сума е включена и глобата от 250 000 лв. за обгазяването на Бургас от 31 март тази година, когато бяха измерени стойности на сероводород 36 пъти над нормата.

Нефтената компания има да плаща още 370 000 лв. глоби за замърсявания през първото тримесечие, констатирани от собствени измервания. Парите не са изчистени, тъй като наказателните постановления за тях са входирани сега от екоинспекцията.  

След обгазяването от 31 март до сега други превишения на показателите на сероводород не са констатирани нито от станцията в Долно Езерово, нито от тази в Камено, нито от сложената на сградата на РИОСВ в Бургас, заяви Атанасова.

„Лукойл“ е съгласувал с РИОСВ разполагането на два нови уреда, които смята да постави по границите на рафинерията, за да измерват нивата на бензен и сероводород. Целта е жителите на Долно Езерово, които са най-близо до нефтозавода и съответно най-застрашени от обгазяване, да виждат в реално време стойностите на тези два показателя.

Изпълнителната агенция по околна среда пък е представила на РИОСВ-Бургас специализиран емисионен автомобил, в който има мобилна лаборатория от най-висок клас. С него ще се измерват показателите на всеки един от комините в петролната рафинерия.

По отношение на „Кроношпан“, от който постоянно се оплакват жителите на комплекс „Славейков“, от РИОСВ са поискали да има непрекъснати измервания на нивата на фини прахови частици и формалдехид (газ с остра миризма – б.р.).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама