Спешни медици недоволни от ръста на заплатите на администрацията, ще искат оставки

16:37, 23 юни 16 25 324 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Напрежение сред персонала в Центъра за спешна помощ в София. Медиците там излязоха снощи на символичен протест заради увеличението на заплатите, тъй като според тях администрацията ще получава повече пари от медицинския персонал.

Средното увеличение за административните длъжности е 16,2%, като най-високо е при заплатата на завеждащия „Архив“ – 35,4%. 300 лева отгоре получават експертът по безопасни условия на труда и главният юрисконсулт. Увеличението за медицинския персонал е 9,2%, а за лекарите с две специалности – 7%.

София Topnovini.bg се свърза с шефа на столичната спешна помощ д-р Георги Гелев. Той бе категоричен, че разпределението на увеличението е абсолютно справедливо и уточни, че начинаещ лекар без трудов стаж ще взима 1260 лв, лекар с 1 година трудов стаж, без специалност – 1370 лева, лекар със специалност – 1480 лв, лекар с 2 специалности – 1500 лв., а завеждащ работна смяна – 1680 лева.

След новите промени заплатите на главния юрисконсулт и на специалиста по условия на труд стават 1 300 лева, архиварят пък ще взима с около 60-70 лв. повече от старшата сестра. 

„Докладът със синдикатите е подписан на 6 юни. Не ми е известно защо точно снощи те са протестирали. Главният юрисконсулт и специалистът по условия на труд са вишисти. Те едва достигнаха 1300 лв. Юристът и специалистът по условия на труд са хора със специалности. Единият е юридическо, другият е заявъшил физика и са със стаж 25-30 години. Архивът е изключително отговорна работа. На ден се правят по 5-6 преписки – я на прокуратура, я на съд, МВР, водят се разследвания. Някой умишлено прави тези неща във връзка с предаванията на Генка Шикерова“.

На никого не съм казал „цървул“, това е художествена измислица

Гелев категорично отрече да е обиждал свои служители или да се е държал грубо с тях. „На никого не съм казал „цървул“, без значение какъв е той. Това граничи малко с художествената измислица“, подчерта Гелев, като отхвърли и твърденията, че пациентите не се карат до най-близкото лечебно заведение.

„Откакто служебният здравен министър Мирослав Ненков издаде заповед пациентите да се карат в най-близката болница, непрекъснато се боря това да бъде така. Изпълняваме наредбата и нормативната база на министерството“, отсече шефът на Спешния център.

Старшата сестра взима по-малко пари, отколкото един архивар, смятат синдикати

Председателят на Медицинска Федерация “Подкрепа” д-р Камен Данов коментира пред екипа ни, че увеличението на заплатите в Центъра за спешна медицинска помощ е разпределено само на администрацията.

„Едно е, когато човек идва и работи с документи, прибира се и си спи вкъщи, друго е хора, които са на работа, не си вечерят със семейството, не си спят вкъщи. Те трябва да получават увеличението. То е за това, а не да се раздава на администрация“, подчерта Данов.

Има огромно количество наказания, които са обжалвани

„Чувал съм да има устни разпореждания да не се кара в определена болница за определена болница. Това обаче може да е свързано с липса на легла, ремонт или няма достатъчно хора, които да дежурят“, сподели шефът на медицинската федерация.

Асоциацията на спешните медици ще иска оставката на цялото ръководство на Спешния център

Данов обяви още, че една от организациите, които се занимава с професионалните права на спешните медици - Асоциацията на спешните медици са взели решение, че ще искат оставката на цялото ръководство на Центъра по спешна помощ.

„Това е предварително решение и когато имаме тези данни, ще се съберем и ще направим общо мнение на синдикатите – дали ще бъдат протести или наказания“, уточни той.

По думите му в много се забавили и промените, които трябвало да бъдат направени - като въвеждането на законния 7-часов работен ден.

Медиците в Спешното едновременно лекари, полицаи и пожарникари

„Хем са на терен, хем са застрашени за живота си, хем влизат в пожари, тежки сбивания, престрелки. В същото време са най-недооценени, защото полицаите и пожарникарите са първа категория труд, а спешната помощ я сложиха в трета“, оплака се Данов.

Той апелира към ръководствата на всички центрове по спешна помощ за диалог и обяви, че този род проблеми не са само в София, но и в Русе, Пазарджик и Ловеч.   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама