Автомобилната инспекция с нов коз срещу споделеното пътуване

17:17, 23 юни 16 25 344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изпълнителната агенция “Автомобилна администрация” ще има нови правомощия, с които да се бори срещу споделеното пътуване. Те са разписани в проектозакон, внесен в Народното събрание от Министерски съвет. Ако измененята се приемат, те ще позволят на ИААА да изискват сведения от пътниците в леките автомобили, което ще подпомага работа на МВР и прокуратура при административни произвдоства срещу нерегламентирани превози.

"Това правомощие е необходимо за установяване на вида на превозите - дали са срещу заплащане, или не, което има огромно значение при установяване на нарушенията, извършени от лица, които превозват пътници на цената на билета, а твърдят, че не получават цена за извършването на превоза", се казва в мотивите на правителството. 

Припомняме, че в средата на април министърът на транспорта Ивайло Московски поиска затваряне на сайтовете за споделено пътуване. Идеята му предизвика негативни коментари и реакции в интернет пространството като дори се създаде и петиция срещу нея. Превозвачите подкрепиха министъра, като уточнениха, че правят разлика от пътувания между приятелите и роднини, които делят гориво, с онези, които пускат обяви в интернет.

"Против съм бракониерските превози, извършвани от хора и фирми без лиценз, които целят незаконна печалба, но никога не съм бил за забрана на сайтовете, в които хора уговарят споделено пътуване, за да си поделят транспортните разходи", заяви в последствие министър Московски.

След това и от МВР изразиха позиция, че е необходима разяснителна кампания, която да обясни заплахата от пътнотранспортни произшествия и липсата на транспортни застраховки при ползването на т.н. услуга „споделено пътуване“.

Готвените промени предвиждат оше спирките на градския транспорт да се казват автоспирки, а местата им ще бъдат определяни от кмета. Също така се предлага да се изисква свидетелство за психологическа годност и на шофьорите, които превозват хора и товари за собствена сметка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама