Разград отбелязва Международния ден за борба с наркотиците

18:12, 23 юни 16 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
26 юни е Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици. В Разград този ден ще бъде отбелязан с превантивно-информационна кампания, организирана от Общинския съвет по наркотични вещества и Правонтивно-информационния център към него, в партньорство с Регионалната здравна инспекция, съобщиха организаторите.

Кампанията ще се проведе утре, 24 юни в три разградски гимназии – ГПЧЕ „Екзарх Йосиф”, ПМГ „Акад. Н. Обрешков” и ПГИ „Робер Шуман”.  На учениците ще бъдат раздадени превантивни материали за вредата от злоупотребата с наркотици и ще се проведе симулативна  игра с алко - очила, които имитират 1,2 промила алкохол в кръвта. Как се чувства пияницата зад волана с минимуми 1,2 промила ще установят всички, сложили алко очила. Те показват света на шофьора след солидна почерпка. Целта на симулацията е участниците на „трезва глава" да преценят, колко различни са реакциите им при употреба на алкохол.

В световен мащаб дейностите свързани с отбелязване на този ден се изразяват най-вече в информиране на обществото за въздействието и рисковете от употребата на наркотични вещества. На този ден Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC) всяка година избира темите за отбелязване на Международния ден и стартира кампании за повишаване на осведомеността. Тази година кампанията е насочена към идеята за вслушване в децата и насърчаване на техните възможности под надслов „Първо се вслушай/ Да чуем  децата и младежите  е първата стъпка да пораснат  здрави и защитени ”.

„ Първо се вслушай“ е инициатива за увеличаване на подкрепата за превенция на употребата на наркотични вещества, която се основава на науката и по този начин е ефективна инвестиция за благосъстоянието на децата и младежите, техните семейства и социалната им среда. 

Докато децата напредват през своето юношество, те се развиват, изследват и имат възможност да реализират своя уникален потенциал. През този период те са и много уязвими към  девиантно/нездраво/ поведение, включително употреба на наркотични вещества, цигари и алкохол. За да се предпазят от тази опасност подрастващите трябва да бъдат изслушвани с топлина и загриженост, да се насърчават уменията им и да им се предоставят възможности за развитие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама