Скара, бира и веселие чакат в парка на „Добрич Мези“ (снимки)

19:23, 23 юни 16 25 565 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Плескавица и пушена сръбска вешалица, конски суджук и чеверме, са сред атракциите на единия от щандовете на фестивала „Добрич Мези“. Цената на една петълка от конския суджук е 8 лева. Вешалицата струва 12 лева, а плескавицата – 6 лева, споделя майстор Златко Борисов.

Най-търсените от клиентите са вешалицата и плескавицата. Има клиенти, които се осмеляват да опитат и конския суджук. Според майсторите, той върви най-много със студена бира и задушени зеленчуци.

На чевермето се въртят прасенце и агънце в очакване на ценителите на хубавото месо.

Автентично американско бюрбекю предлага друг от щандовете. Там предлагат ребра, бургери, както и пилешки бутчета с традиционен домашен барбекю сос. Месото е прясно и е от местно производители, но рецептите са американски. Главният готвач не говори български и това му помага да опази рецептите в тайна.  Най-популярни са ребрата.

Балканска скара – плескавици, свински шишчета, пушен врат по сръбска рецепта, свински ребърца, конски суджук, сръбска наденица, вратна пържола, пилешки шишчета и филета, изобилстват на щанда на сръбската скара. Най-търсени са пушеният врат, конският суджук и ребърцата, споделят майсторите на скарата. Те също пазят в тайна подправките, които правят скарата им уникална.

За втори път домашна лютеница в бакър от 22 килограма на 200 години майсторят на един от щандовете. Първият път е било в Разлог, но, майстор Иво твърди, че тази в Добрич ще е по-добра. 100 килограма материал – 40 кг пиперки, 40 кг домати, лук и малко тайни съставки, се озоваха в старинния съд на огъня. Намерението на майсторите бе лютеницата да бъде приготвена за около четири часа, след което да бъде включена в менюто. „Считаме, че ще е много подходяща за нашата скара, защото технологията е такава че има вкус на пушено“, споделят те. Майстор Иво сподели, че рецептата е от Северозападна България. Знае я от 30 години.

Тавата в петък ще бъде използвана и за кметския двубой – готвенето на кмета на Добрич Йордан Йорданов и бившият кмет на Каварна Цонко Цонев.

На щанда на гръцката скара се пече на въглища опаковано във фолио свинско месо. Предлагат също свински врат, свински гърди, традиционен гръцки кебап – смес от телешко и свинско месо, както и шишлаци –пилешки и свински, луканико, гръцки наденички, бюфтеци, както и разнообразна зеленчукова скара.

„Това е фестивалът на скарата. Най-добрите скараджии са събрани на едно място“, категоричен е Георги Енчев от дуета Румънеца и Енчев, които са основни организатори на феста.

Първият танцов уъркшоп започна с добруджански хора. След това продължи със сръбско, влашко, каракачанско, гръцко. Така желаещите в тези четири дни ще могат да усвоят най-емблематичните балкански хора.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама