С жълти стотинки и удостоверения активисти пътуваха в метрото (снимки)

21:30, 23 юни 16 25 292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Активисти от организацията Движение обществен натиск (ДОН) пътуваха гратис в метрото в знак на протест срещу поскъпването на билета за градския транспорт.

От 1 юни цената се вдигна с 60%, талоните за 10 пътувания също поскъпнаха – от 8 лв. на 12 лв.

От организацията инициираха подписка срещу увеличението, като за всеки подпис издават удостоверение, което позволява на гражданите да пътуват безплатно в знак на протест. Ако въпреки това контрольорите издадат акт на пътуващия, от ДОН осигуряват правна помощ.

До момента са събрани около 1000 подписа, като в началото на акцията дори имаше опашка от чакащи. След това протестиращите се отправиха към входа на метростанцията при СУ „Св. Климент Охридски“, където се опитаха да си купят билет с банкноти с облика на кмета на София Йорданка Фандъкова, наричани от активистите „фандъчки“. Там обаче удариха на камък и не бяха допуснати. След това се разпръснаха през различни входове и така успяха да достигнат до метростанция „Сердика“, където разясняваха на хората за акцията им.

Един от протестиращите - 32-годишния Ясен Ангелов, успя да си купи два билета за метрото, за които плати с жълти стотинки. Пред репортер на София Topnovini.bg той коментира, че акцията е добър пример за всички столичани, които не са съгласни с отношението на общината към тях.

„Столична община не ни предоставя обосновка на тази висока цена. Тя само казва, че еднолично вдига цената. Получават се средства, които са безвъзмездна помощ от ЕС. На общината са й подарени, например едни 100 млн. лв, с които да закупи автобуси и да си направи инфраструктурата. Въпреки това, тя твърди, че трябва да плащаме по-висока цена на билет. Сравняват цените с тези в европейските страни, където билетите са по 2-3 евро, но защо не ни сравнят и заплатите“, запита протестиращият.

Манол Глишев, който е съпредседател на Движение обществен натиск заяви, че акцията им е част от кампанията „Не финансирам крадци“. Според него увеличението на билетите със 60% е шокиращо. „Освен това, част от апаратите в градския транспорт, особено наземния, не връщат ресто. Реално има 100% увеличение. Общината хем не си е написала правилно домашното от законова гледна точка, хем е прекалено голямо в процентно отношение. Предупреждаваме общината, че ще я съдим“, подчерта Глишев.

Той сподели, че пътува безплатно в градския транспорт съзнателно и нарочно. „Контрольорите знаят, че не им се плаща труда. Те понякога са много груби, но друг път схващат, че няма вражда между тях и възмутените граждани от простотиите на общината. Тя управлява много зле и всички страдаме от това. Ще продължим, докато върнат цената минимум на 1 лев. Длъжни са да спазват закона най-сетне“, закани се съпредседателят на движението.

Все пак обаче имаше и хора, които определиха акцията като популистка. Юристът Милена Иванова, която случайно преминаваше през метростанцията коментира, че е нормално всяка община да обезпечи обществения транспорт, но не е нормално, когато загубите им се разхвърлят по неубедителен начин върху гражданите.

„Не смятам, че тази акция ще успее. Не вярвам на мимолетни акции на шепа пенсионери. България е правова държава и когато някой е недоволен, има съдилища. Аз вярвам в тях, там все още има доста кадърни юристи. Сроковете за обжалването изтекоха. Това вече е безнадеждно закъсняла акция, която има само популистки ефект“, категорична бе Иванова.

Всеки работен ден от 16:00 часа до 20:00 часа от ДОН издават удостоверения за протестно безплатно пътуване на всеки желаещ да се присъедини в кампанията им. Местата, на които могат да го получат са при подлеза на СУ „Св. Климент Охридски“ и метростанция „Люлин“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама