В 41-я парламент представиха доказателства за нарушенията в „Белене“, обяви Димитров

22:12, 23 юни 16 / Политика 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Има подробни доклади на Агенцията за държавна финансова инспекция, които бяха представени пред мен и пред една временна анкетна комисия в 41-ото Народно събрание. В тях са описани конкретни нарушения, свързани с поръчаните реактори за АЕЦ „Белене“.

Това обяви пред София Topnovini.bg депутатът от Гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров. Коментарът му е във връзка с решението на Арбитражния съд в Женева, с което се присъжда България да изплати между 550 и 620 млн. евро на „Атомстройекспорт“ за на строежа атомната електроцентрала. Цялото интервю може да прочетете в „Мнение“.

Според Димитров прокуратурата трябва да вземе доказателствата и да прецени тези нарушения, да ги проучи, да събере допълнителни факти и да потърси отговорност.

„Ако за КТБ и „Белене“ не се потърси отговорност, за какво да се търси? Там най-много пари са похарчени или изчезнали и ако там не се потърси отговорност, наистина устоите на държавността се подриват“, убеден е рефорамторът.

Той оценява решението на съда като очаквано, защото било нормално да се плати за това, което е поръчано.

„Големият въпрос е защо е поръчано. Аз имам въпроси, които задавам от доста време и не получавам отговори. Как може да поръчаш реактори без да имаш окончателен договор? Как може да поръчаш най-скъпата част от една централа без да имаш договор за цялата централа? Как може да поръчаш реактори без осигурено финансиране? Как може да поръчаш реактори без да имаш одобрен проект“, са част от въпросите на Мартин Димитров.

По думите му лобито за изграждането на АЕЦ „Белене“ са твърдели, че ще има недостиг на електроенергия още през 2010 г. Тогава България е щяла да въведе режима на тока.

„2016 година сме и България ползва 50-60% от производствените мощности. Не използва и 40% в момента – къде е недостигът? Къде са тези хора, които твърдяха, че без „Белене“ сега няма да има ток“, продължи с въпросите рефоматорът. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама