Русинова с амбиции да премахне професията „безработен“

22:20, 23 юни 16 / Политика 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Професията безработен е крайно време да бъде премахната в България, заяви пред БНР социалният министър Зорница Русинова. Тя уточни, че до края на годината реформата в системата на ТЕЛК ще бъде приета, а новите правила за определяне на работоспособността ще влязат в сила от началото на 2017-а година.

Една от идеите на Русинова е хората с увреждания, които работят, да не получават инвалидна пенсия от НОИ, но със сигурност това щяло да бъде широко дебатирана тема, като се очаквал и сериозен отпор.

„Няма как обаче работещ човек да получава пения, нали”, запита тя и предложи още регистрацията "безработен" да не се взема предвид от общините и министерствата при тяхната преценка за отпускане на помощи и преференции.

В момента това стимулира така наречената професия "безработен“, а в общините има доста режими с облекчения, които се опират на доходите и социалното състояние на хората и семействата. По думите й в много случаи това демотивира безработните активно да търсят работа.

„120 хиляди са регистрираните безработни, които нямат основно и средно образование, и това е причината те да не участват в програми за квалификация. За този контингент Министерството на образованието ще стартира още тази година програма за ограмотяване на възрастни“, уточни Русинова и допълни, че без да имат наказателно-задължителен характер, регистрираното лице няма право да отказва, ако трябва да се включва в обучение.

Според нея по-голямата част от тях искат да се образоват дори и на по-стари години, което да ги подпомага в ежедневието.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама