Божидар Димитров написа пътеводител, дъщеря му го издава, а министерство го финансира

23:15, 23 юни 16 / Политика 25 1216 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров е издал нова брошура - пътеводител със заглавие "Столиците и градовете на българските патриарси". Тя е поръчана и платена от Министерството на туризма, пише „Дневник“.

"Столиците и градовете на българските патриарси" е пътеводител, в който са включени 8 маршрута, определени от Божидар Димитров и министър Николина Ангелкова. Те са край Велико Търново, Плиска, Преслав, Варна, Провадия, Силистра и Русе.

Брошурата е поръчана с "малка обществена поръчка с директно възлагане". Изпълнител е "Акшаена 2007" ООД - София", обяснили от министерството. Фирмата изпълнител е избрала автора "заради високата му професионална квалификация", а министерството "е одобрило този избор", пишат още от ведомството.

Управителят на "Акшаена 2007" Анастас Анастасов коментира, че работи с Министерството на туризма от десетина години и уточни, че издава книги на Божидар Димитров от около 12 години.

Според Търговския регистър във фирма "Акшаена 2007" Анастас Анастасов освен управител е и съдружник заедно с Мария Божидарова Димитрова и Тодор Димитров. Мария Димитрова е дъщеря на Божидар Димитров, потвърди управителят на фирмата.

Тиражът е 2000 бройки, като изданието е на български и английски. Издаването на брошурите струва 19 800 лв. без ДДС. Божидар Димитров обаче уточни, че написал текста безплатно.

Самата брошура ще се разпространява безплатно на туристически изложения и други форуми, в Националния информационен център, регионалните туристически информационни центрове и бюра и др.

„Аз бих я произвел в огромен тираж, но едва ли има толкова пари. За това бих посъветвал кметовете на общините да си платят един определен тираж. Големите туроператори също могат да си поръчат", съветва Димитров и добави, че това е идея на Министерството на туризма, а той им помогнал, като написах текста.

„Тръгваш от Варна, минаваш Провадия, достигаш Плиска, Преслав, Мадарския конник, оттам Търново - Русе, по най-преките пътища, гледахме пътища да има. От Русе в Силистра и оттам в гробницата край Разград и готово, маршрутът се затваря", заяви още Божидар Димитров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама