Заповед за жътвената кампания издаде кметът на Търговище

06:50, 24 юни 16 25 424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Посевите с житни култури да се разделят на участъци не по-големи от 1 000 декара чрез пожарозащинти ивици с широчина най-малко 10 метра. Това разпореди със своя заповед кметът на Търговище д-р Дарин Димитров. Разпореждането има за цел да се обезпечи пожарната безопасност по време на жътвената кампания в района.

Забранянено е паленето на огън, тютюнопушенето и паркирането на моторни превозни средства в посевите и на разстояние по-малко от 50 метра от тях, до окончателното прибиране на реколтата и изораване на стърнищата.

Преди започване на жътва в площи над 100 декара стопаните трябва да уведомят пожарната, а по време на работата,  да се осигурява дежурство на трактор. Колкото по-големи са нивите толкова по-строги са изискванията за предотвратяване на инциденти с огън, като например на мястото постоянно да има трактор с цистерна. Балите със слама също трябва да отговарят на оперделени стандарти и да се складират на безопасно разстояние от запалими треви и горски масиви.

Гасаческите групи трябва да се снабдят с храстови метли, лопати и други необходими пособия, както и да да се определят транспортните средства за извозването им към мястото на пожара. Отговорност на кметовете и кмзетските наместници по селата е  да информират населението за спазване на противопожарните изисквания по време на жътвената кампания и да съдействат на противопожарните органи при тяхната превантивна дейност и при овладяване на възникнали пожари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама