Великобритания напуска Европейския съюз

07:14, 24 юни 16 / Свят 25 264 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Великобритания избра да напусне Европейския съюз. Според окончателните данни, оповестени от Би Би Си, подкрепящите излизането водят пред британците, искащи оставане на страната им в ЕС с 51,9% към 48,1%.

CNN, BBC и Sky News обявиха по-рано, че лагерът на Брекзит печели вота.

Разликата между двата лагера е твърде малка - малко под милион.

Очаквано привържениците на оставането в ЕС спечелиха в Глазгоу, Ливърпул и редица райони на Лондон, но Брекзит има неочаквано силен превес в Северна Англия.

Илизането на Великобритания от ЕС е истински шок, след като според последните проучвания даваха предимство на лагера за оставане.

Очаквано, избирателната активност бе висока -  71 на сто.

Обратът дойде след получаването на данните от Нюкасъл, където Брекзит получи лека преднина. 

След преброяване на гласовете в Лондон стана ясно лондончани са гласували "за" оставането на Великобритания в ЕС.

Очаква се днес или до края на седмицата премиерът Дейвид Камерън да подаде оставка.

Брюксел заяви, че ще уважи решението на британците. Във вторник на 28 юни Европейските институции ще свикат извънредни заседания, на които ще обсъдят последиците от Брекзит.

За първи път в историята ще се задейства чл.50 от Европейския договор. Съгласно Договора за Евросъюза, излизането от общността става за две години, през които се договарят условията по раздялата.

Преговорите по напускането на Лондон ще започнат най-рано след две седмици. До техния край Великобритания ще се води член на Общността, но няма да участва във взимането на решения.

Oчаква се по-късно днес да се проведе събрание на председателите на ЕК, ЕП и Европейския съвет, на което ще се реши какви ще бъдат следващите ходове на Брюксел. В същото време, британският паунд, достигнал шестмесечен връх в четвъртък на ниво от от 1,50 долара за лира, се срина с над 9% до най-ниското си ниво от 1985 година насам до 1,3466 долара. Еврото също поевтинява. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама