Британският паунд се срина рекордно заради възможността от Брекзит

08:43, 24 юни 16 / Свят 25 246 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Британският паунд, достигнал шестмесечен връх в четвъртък на ниво от от 1,50 долара за лира, се срина с над 10% до най-ниското си ниво от 1985 година насам до 1,3305 долара. Това стана, след като бяха обявени първите резултатите от бритнския референдум, според които Великобритания трябва да напусне ЕС, съобщава Би Би Си. По последни прогнози за "Брекзит" са гласували 52% срещу 48% за оставане в ЕС.

Изненадващите резултати хвърлиха в шок пазарите на Острова

Еврото също поевтиня с 3,3% спрямо долара.Валутата отбелязва най-големия си еднодневен спад от създаването си.

Валутните търговци отбелязват, че тези движения са по-екстремни от тези, наблюдавани по време на финансовата криза през 2008 г.

Доларът падна под 100 йени заради опасения от Брекзит, предаде "Ройтерс".

Падат и акциите на британските банки.

Токийската фондова борса откри днешната сесия с повишение на основните показатели, но след оповестяването на първите резултати от референдума във Великобритания, те започнаха стремително да падат.

Водещият индекс Никкей-225 намаля с 3 процента. Много от брокерите се боят, че ако централните банки на държавите биха се намесили при нестабилност на пазарите.

Фючърсите по FTSE 100 паднаха със 7.7 на сто, а по S&P 500 – с 3.3 %, съобщава "Блумбърг". Индексът MSCI намаля с 1.4 %, а разширеният индекс Топикс загуби 3.2 на сто. За сметка на това държавните ценни книжа на САЩ скочиха с 1.29%, а златото, считано за най-сигурната инвестиция, повиши стойността си с 3.3 на сто.

Очаква се около 9 часа българско време да бъдат обявени официалните резултате от вота за еврочленството на Великобритания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама