Плевнелиев: Със или без Великобритания, ЕС трябва да гледа напред

09:55, 24 юни 16 / Политика 25 716 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Президентът Росен Плевнелиев коментира резултатите от референдума във Великобритания за излизане от ЕС по време на встъпителното си слово в дискусия за комунизма, която се провежда в Централния военен клуб, където присъства и немският президент Йоахим Гаук. По думите на Плевнелиев това е лош ден за европейската демокрация, икономика и ЕС.

"С оглед проведения вчера референдум във Великобритания и резултатът за излизане, а не оставане в ЕС, считам, че това е един лош ден за Европа, лош ден за европейската деморкация, лош ден за европейската икономика, лош ден за Европейския съюз. Ясен знак за ненаучен урок от историята", заяви президентът.

Той изрази съжаление за резултата от референдума и изрази притеснението си, че "популистии националистите тържестувува по улиците на Европа". Плевнелиев допълни, че една велика сила, каквато е Великобритания, символ на демокрацията, е решила да се изолира в националните си граници.

"Но съм сигурен, че обединена Европа, с или без Великобритания трябва да гледа напред", категоричен е президентът.

Брекзит е факт. Какво следва за Германия, Франция и Скандинавските страни?

В рамките на дискусията за комунизма, президентът коментира и скорошното създаване на музей "Българският XX в. "Дебатът по горещите му теми още не е състоял в цялост. Музеят трябва да бъде различен от всички други съществуващи у нас. Трябва да предизвиква съпрежияване, да разчупва миналото. Той ще се превърне в повод и място за дискусии, ще постави горещи теми, които все оше стоят в дневния ред на обществото", заяви Плевнелиев.

Той изрази позицията, че младите хора искат да знаят за тоталитарното минало, искат да помнят и да останат в България и да я съграждат такава, каквато я виждат в мечтите си. 

"Истината за миналото сплотява хората, манипулираната истина разделя", каза още президентът. Той обясни, че преди и сега политици се опитват да подменят истината за комунистическото минало на България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама