Съдът разпореди да се премахне незаконен бетонов строеж в залива Болата

10:47, 24 юни 16 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Административният съд в Добрич отхвърли жалбата на едноличен търговец от с. Българево срещу заповед от юли 2015 година на  началника на РДНСК – Североизточен район за премахване на незаконен строеж “ Заведение за обществено хранене”.

В сигнала на МОСВ е посочено, че в периода 2009-2014 г. неколкократно са извършвани проверки от РИОСВ, при които е установено наличието на 120 кв. м бетонов фундамент, върху който е изградено заведение за бързо хранене. През същия период МОСВ и РИОСВ са давали редица предписания и са сезирали компетентните органи по контрол на строителството, но до настоящия момент не са предприети никакви действия по премахване на обекта. В писмото на РДНСК пък е посочено, че във връзка с изпълнения незаконен строеж кметът на община Каварна е отказал да предприеме действия по реда на ЗУТ за премахване на строежа с мотива, че обектът попада в охранителната зона на археологически резерват “Калиакра” и следва да се квалифицира като строеж от първа категория, поради което компетентен орган по премахването му е ДНСК.

На 6.07.2015 г. е извършена проверка на място от работна група при РО “НСК” при РДНСК – СИР, при която е констатирано, че обектът се намира на морски плаж “Болата”, който е публична държавна собственост. Направени са констатации, че строежът е изпълнен без строителни книжа, попада в охранителната зона на археологически паметник на културата “Антична и средновековна крепост “Калиакра” и в резерват “Калиакра” и е в нарушение на изискванията за строителство в такива територии, намира се на морски плаж “Болата” и според тематичната специализирана карта на плажа е върху територия на пясъчни дюни със забрана за строителство. Дадено е становище за започване на административно производство за издаване на заповед за премахване на незаконния строеж. Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама