Националната кампания „Научи ме да умея“ стартира от Стара Загора

13:20, 24 юни 16 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Eвродепутатът Ева Паунова даде старт в Стара Загора днес на Националната кампания  „Научи ме да умея“. Инициативата цели ползотворно взаимодействие между бизнеса, училищата и местната власт.

„Благодаря, че давате старт на националната кампания „Научи ме да умея“ в Стара Загора. На всички нас е ясно какви са парадоксите на нашето време и колко важно е младите хора да имат знания и умения, за да бъдат успешно реализирали се работещи“, каза по време на откриването на кампанията ресорният зам.-кмет на общината Иванка Сотирова. „В училище се получават теорията, знанията, оценките, но умението да се пренесат и използват след това в различни моменти от развитието на младия човек не е лесен процес“, допълни Сотирова

 „Радвам се, че сме съмишленици с община Стара Загора, както и с представителите на местния бизнес и образователните структури. Така може да работим заедно за разкриването на нови възможности пред младите хора“, каза евродепутатът. „Глобалната икономика и дигиталният свят, в който младежите се развиват на пазара на труда, предполагат натрупването не само на знания, но и на практически умения. Развиването на потенциала им в реална обстановка, още докато са в гимназиалния етап от образователна подготовка, носят бъдещ успех. Това е кампания, част от инициативата „Образование България 2030“, която стартирахме преди малко повече от година с партньори от бизнеса, гражданския сектор и други. Обедини ни общата ни визия за образованието и поставянето на обща цел – всеки човек в България да постига много по-високи постижения и да бъде по-успешно реализиран на пазара на труда. Вярваме, че всички ние, работейки в тази насока, ще постигнем много“, допълни Паунова.

По думите й Стара Загора не е случайно избран район за старт на кампанията. „Тук има едно наистина много добро партньорство между бизнеса, институциите, местната власт и образователната система. „Има сериозни успехи в дуалното обучение. Това са причините да вярвам, че надграждането на едно такова успешно сътрудничество, чрез кампанията „Научи ме да умея“, ще помогне за приобщаването на младите хора към нуждите на работодателите. Така те ще бъдат ефективни и успешни в своето развитие. Стара Загора ще бъде пример на всички останали общини, които предстои да се включат в инициативата“, подчерта Паунова.

Ева Паунова коментира и  резултатите от проведения във Великобритания референдум за излизане от Европейския съюз (ЕС). „След получените резултати е важно да има бърз "развод" между Великобритания и ЕС, но той ще стане в рамките най-малко на 2 години, защото сега ние попадаме в една неизвестност, защото нито политиците, нито гражданите имат представа как това ще се случи”, обясни евродепутатът.

Много е важно през следващите месеци да се защитават правата на европейските граждани във Великобритания. „Много съжалявам, че там част от хората загубиха здравия разум и се поддадоха на популизма.  Според статистиката образованите хора, с университетско образование са гласували за оставане в семейството на ЕС", каза още Паунова. Според нея  поколението, което ще живее за напред във Великобритания иска оставането в ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама