Вълна от напускащи Европейския съюз очаква Георги Пирински

13:34, 24 юни 16 / Политика 25 268 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Вълната е налице. Шотландският министър-председател каза, че ще трябва да преценяват как да се действа по-нататък, във Франция Националният фронт казва „ние сме следващите“. Това заяви днес при посещението си в Бургас евродепутатът Георги Пирински по повод случващото се във Великобритания и дали резултатът от всичко това ще предизвика вълна сред другите държави да напуснат Европейския съюз.

Пирински посочи, че резултатът на референдума се очакваше, но не със сигурност. Сега вече трябва да се преценят много неща.

„Важно е да се види целият кръг проблеми в самия Европейски съюз. Наред с това какво ще прави занапред Великобритания, трябва да се види какво ще прави и ЕС. За оставане гласуваха Лондон и по-големите градове, против гласува, така да кажем, провинцията. Очевидно е, че става дума за едно мнозинство, което чувства, че така, както работи ЕС, той не работи за мнозинството от хората“, добави Георги Пирински.

По неговите думи, реакцията на европейските лидери, която сега се очертава, е да се укрепва способността за сигурност и отбрана на ЕС, т.е.  повече ред, повече военен потенциал. Според Пирински обаче това е грешният ход.

„Това, което е нужно, е повече една социална Европа. Стремя се да бъда еврореалист. В ЕС така, както той работи сега, има сериозни възможности именно за социална насока на развитието в интересни страни като България. Има и едни други тенденции – за затваряне на еврозоната в себе си и за неразширяване на Шенген“, каза още той и допълни, че сега е важно какви промени са нужни в Европейския съюз, така че наистина България да почувства една реална перспектива за ускорено развитие.

Относно това дали очаква български гласове за напускане на ЕС и доколко те ще са адекватни, Пирински посочи, че такива със сигурност ще има, но няма да бъдат адекватни в действителност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама