ЕС: Обединеното кралство трябва колкото може по-скоро да напусне

14:32, 24 юни 16 / Свят 25 243 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейският съюз излезе с декларация, в която призова Обединеното кралство да подаде колкото може по-скоро молба за напускане на съюза. Сред подкрепилите декларацията са председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, председателите на Европейския парламент и на Европейския съвет - Мартин Шулц и Доналд Туск, и Марк Рюте, министър-председател на Холандия, която в момента председателства ЕС. 

Решението на съюза идва след като над 50% от великобританците подкрепиха напускането на Обединеното кралство от Европейския съюз. Това доведе и до оставката на Дейвид Камерън.

"Сега очакваме правителството на Обединеното кралство да изпълни това решение на британския народ колкото може по-скоро", каза Юнкер след съвместна среща с него и председателите на Европейския парламент.

Юнкер подчерта, че периодът на несигурност за Европа, който предшестваше референдума, не бива да продължава."ЕС от 27 държави-членки ще продължи, ЕС е общата рамка на нашето бъдеще", каза още председателят на ЕК.

"Сделката за условията, при които Великобритания би останала в ЕС, договорена на среща на върха през февруари, няма да влезе в сила, няма да има предоговаряне", подчерта Юнкер.

Той посочи още, че очаква Франция и Германия да заемат ясни позиции, „за да не трае дълго несигурността“.

На журналистически въпрос дали това е началото на края на Европейския съюз, Юнкер отговори с „не“, цитиран от „Фигаро“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама