Предлагат таксите на Школата по изкуствата в Шумен да скочат с 30%

14:39, 24 юни 16 25 400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Обединената школа по изкуствата „Анастас Стоянов” предлага да се увеличат таксите за обучение на децата. Предвижда се от 1 септември те да скочат с 30%.

Директорката на школата Надежда Милева представи днес пред членовете на постоянната комисия по култура към Общинския съвет предложението. То е мотивирано с факта, че трудът на преподавателите е изключително скъпа услуга, за която родителите не заплащат пълната стойност.

В момента най-високата такса е в музикалната школа, където досега за „Класически инструменти, пеене, електронни инструменти” , при 8 часа обучение по инструмент и 8 часа солфеж месечно, родителите плащаха 39 лв. за месец.

Предложеното увеличение ще вдигне таксата на 50 лв. месечно, посочи Милева. По думите й, ръководството на школата е направило проучвания на мнението на родителите и новите такси са социално поносими.

В езиковите, художествените, танцовите школи, както и в тези по математика, информационни технологии и театър таксата ще се вдигне до 33 лв. месечно.

Предвижда се увеличението на таксите да възстанови част от извършените от общината разходи за функционирането на школата. Очакваните финансови резултати са приходите на ОШИ „Ан. Стоянов” за тази година да се вдигнат със 7 хил. лв.

Съветниците от комисията по култура подкрепиха предложението, то влиза за обсъждане на сесията идния четвъртък.

Тъй като ОШИ „Ан. Стоянов” е структура на Община Шумен, в която се предоставят специализирани педагогически услуги, които не са определени със закон, е необходимо да бъде допълнена Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Шумен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама