Мадрид и Лондон да си поделят суверенитета над Гибралтар, предлага Испания

15:26, 24 юни 16 / Свят 25 234 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Мадрид и Лондон да си споделят суверенитета над Гибралтар, след като Великобритания реши да напусне Европейския съюз, предложи испанският външен министър Хосе-Мануел Гарсия-Маргайо, цитиран от „Ройтерс“.

"Нашата формула... е британско-испански съвместен суверенитет за определен период от време, като след като този период изтече, ще се отправим към връщането на Гибралтар под испански суверенитет”, коментира Маргайо пред испанско радио.

На референдума вчера жителите на малкия анклав масово гласуваха за оставане в ЕС.

От няколко столетия Испания иска да си върне контрола над Гибралтар, след като е бил отстъпен на Великобритания през 1713 г.

Жителите на Гибралтар сега е притеснени, че полуостровът ще бъде оставен в ръцете на Мадрид без защитата на Европейския съюз, който трябваше да се намесва в миналото, за да потушава скандалите помежду им.

Маргайо посочи, че въпросът с Гибралтар не бил повече от компетенциите на Европейския съюз, след като британците гласуваха да напуснат Общността.

Според Гарсия–Маргайо сега това е въпрос на двустранните отношения, които ще бъдат договорени изключително между Обединеното кралство и Испания. По думите му решението ще трябва да бъде намерено, ако Гибралтар иска да запази достъпа си до единния пазар на ЕС, на който разчита в голяма степен за процъфтяващата си икономика.

Говорител на местното упраление отказа да коментира изказването на испанския външен министър, но припомни, че на предишен референдум тази форма на управление е била отхвърлена от 99% от жителите. По-голямата част от местните жители са британски граждани, но хиляди испанци пресичат всекидневно границата, тъй като работят на полуострова.

В публикация в "Туитър" първият министър на Гибралтар Фабиан Пикардо призова за спокойствие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама