Водата на Сливенски минерални бани със завишени норми на арсен

15:31, 24 юни 16 25 1622 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съвместен план за вземане на проби и извършване на анализи на водата на Сливенски минерални бани изготвиха  Община Сливен и РЗИ, съобщи кметът Стефан Радев. Повод за съвместните действия е Предписание от националния главен инспектор и Балнеологична оценка на Министерството на здравеопазването от месец май 2015 г., според които минералната вода не е предназначена за питейни и битови нужди. Използването й за питейно балнеолечение и балнеопрофилактика трябва да бъде провеждано по лекарско назначение след аериране и темпериране на водата.

За целта на чешмата на питейния павилион е поставена предупредителна табела.

„Предписанието е от миналата година. Разбрахме за него след като преди дни експерт от отдел „Екология“ е поставил табелата. Въпросът защо му е трябвало една година да се задейства, е нещо, което лично за мен е много важно. Ако мога да съм толерантен, търпелив и компромисен по отношение на това да се правят грешки от невнимание или незнание, не мога да търпя нехайство и немърливост. В този случай ще има много сериозни последици за работещите в администрацията, за които проверката покаже, че имат отношение по случая. Предполагам, че табелата не е сложена още през май месец миналата година заради официалното откриване на обновения питеен павилион два месеца по-късно“, каза кметът.

Той информира, че съгласно предписанията е трябвало да бъде изготвена програма за продължаване на редовното взимане на проби между РЗИ и Общината. Вече са предприети съвместни действия и са изпратени проби за нов химичен анализ.

„Всеизвестно е, че нашата вода е силно минерализирана и неподходяща за бутилиране, тъй като не отговаря по показател „арсен“. Истината е, че не очакваме да се промени този анализ и винаги показателите на водата са сходни. Трябва да се поставят табели с предупреждение, че това не е вода, която може да се консумира безконтролно“, допълни кметът. 

Поставената преди дни табела е открадната, но е поръчана нова и тя ще бъде поставена за информация на гражданите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама