Корейски журналисти участваха в ритуал за Еньовден в Казанлък

15:39, 24 юни 16 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Журналисти от Южна Корея, водени от Кю-сънг Джонг, президент на Асоциацията на корейските журналисти, участваха днес в обичая за Еньовден в Казанлък.

Дамите от Спортен клуб за здраве „Бели рози“ пресъздадоха обичая в Етнографски комплекс „Кулата”.

Корейските журналисти пристигнаха в Казанлък, привлечени от културата и традициите  в Долината на розите и правят обиколка из историческите и културни забележителности на Общината.

Етнографският комплекс бе огласен с традиционни песни, изпълнени от съставите „Бели рози“ и Пенсионерски клуб - Ясеново.  Ритуалът започна със сплитането на магическия Еньов венец от набраните рано сутринта лековити и ароматни билки. Участниците в обреда се хванаха  на  мълчано сключено хоро. С призива „Да дойде Еньо!” те поканиха на тържеството и самия него, а хубава Яна доведе със себе си и Еньовата булка. Чрез нея жените, пресъздаващи традицията, измолиха здраве и плодородие от Св. Йоан Кръстител, чието рождение отбелязва днес Православната църква.

След наричанията и припявките над менчето с „мълчана“ вода всеки спази обичая и мина под Еньовия венец за здраве, дълголетие  и сбъдване на всички желания. Като всеки народен празник и този завърши с кръшни български хора.

Участници и присъстващи се заредиха с енергията на утринното слънце, което в този ден според народните вярвания прави водата и билките лековити, а южнокорейските медийни гости на община Казанлък за първи път  преживяха магията на Еньовден.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама