Гърците доволни от Брекзит, поздравиха Дейвид Камерън, че не се казва Алексис

17:12, 24 юни 16 / Свят 25 256 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Масово гърците приветстваха решението на Великобритания да напусне Европейския съюз. Южните ни съседи определят като закъсняла плесница за брюкселската бюрокрация, която била откъсната от обикновените хора, съобщава „Ройтерс“.

„Това е добро нещо, ще разбие икономическата мощ на Германия и други държави ще последват Великобритания”, категоричен е 48-годишният Христос Пепас, който работи в централната банка на Гърция. Според него Обединеното кралство ще се оправи и ще решава собствената си съдба и икономическата си политика.

Година по-рано гърците също си казаха мнението за европейската общност, като възразиха на Голямата тройка, която поиска остри реформи на редица социални плащания заради 300-милиардния си външен дълг.

Тогава гърците с голямо мнозинство гласуваха срещу условията за финансов спасителен план и това бе един от най-големите удари на европейската интеграция.

Изправен пред потенциално опустошително въздействие на отказване от Еврозоната, премиерът Алексис Ципрас се огъна, договаряйки трети спасителен план с кредиторите на стойност до 86 млрд. евро и приемане на приложените условия.

Великобритания никога не е приемала еврото, но лидерът на Британската партия на независимостта Найджъл Фараж заяви по време на вота в Гърция, че това е началото на края на целия проект ЕС.

„Европа няма бъдеще”, заяви 36-годишният Джордж Фунтас, шофьор. „В един момент ние трябва да направим същото. Разбира се Великобритания няма криза, ние имаме, нещата са различни.

Някои гърци заявиха, че биха желали Гърция да си стои на своята почва.

„Бих желал да имаме мъжеството на англичаните”, заяви 53-годишният бижутер Ставрос Каридис. „Тези хора ще се придържат към решението на референдума”, допълни той.

С поглед към британския премиер Дейвид Камерън, който обеща да подаде оставка, той допълни: „Той (Камерън) не се казва Алексис”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама