Парламентът да призове Плевнелиев да спре с политическите изяви, иска Атанас Семов

18:05, 24 юни 16 / Политика 25 271 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сериозно може да се помисли Народното събрание да призове президента да се въздържа от политически изяви до края на мандата си. Това коментира по бТВ юристът доц. Атанас Семов по повод вчерашното изказване на държавния глава в СУ „Св. Климент Охридски“, че ако ЕС се разпадне, следва война.

„Това политическо говорене е недопустимо. Това, което видяхме в Англия е доказателство колко е опасно случайни хора да имат силно влияние в политиката и да се дава изява на демографията. Това, което направиха британските избиратели е голяма грешка“, възмути се Семов, като уточни, че цената ще бъде платена от цяла Европа.

Според него това е грешка на премиера Дейвид Камерън, който е допуснал провеждането на референдума. „Той заложи цялата власт и бъдещето на Обединеното кралство, което вече не е обединено. Тази грешка се прави на много места в Европа. 4 години поне се говореше само на темата напускане на ЕС. Подцени се какво може да предизвика в съзнанието на хората това политическо говорене“, обясни юристът.

По думите му огромно влияние имало и говоренето на германския канцлер Ангела Меркел по темата за бежанците, тъй като тя уплашила британците.

Семов е на мнение, че силен тласък за разпадане на държавата ще има и в Испания и Белгия. „Една от големите тежести ляга върху България, защото само след 12 месеца започва председателството на тройката на ЕС, в която ще участва нашата страна, както и Великобритания. Третата държава е Малта. Задължително трябва да проведем парламентарни избори преди това. Правителството на Борисов има елегантната възможност да прекрати мандата на този парламент, за да се състави стабилно и готово, което да е отговорно за председателството“, поясни юристът.

Той подчерта, че българите там ще имат отсега проблеми и дори изрази убеждение, че ще се предвиди постепенно напускане, което може да продължи до 5 години, тъй като половината от износа на Великобритания е за Европа. По думите му, ако ЕС иска да съществува, той е обречен да се реформира.

Международният анализатор Светослав Терзиев допълни, че залогът бил прекалено голям и следващият въпрос, който възникна е дали Обединеното кралство ще остане обединено след като се видяло, че Шотландия иска да е в ЕС.

„Нищо не задължаваше Камерън да подава оставка. Това е една катастрофирала политика, всъщност това е проблемът. Великобритания трябва да поиска излизане от ЕС. Трябва да се доказва отново ползата от ЕС. Той е създаден, за да няма войни и да се избегнат конфликтите, главно между Германия и Франция. Създаден е с насърчението лично от Уинстън Чърчил“, коментира Терзиев.

Анализаторът изрази позиция, че ако започне този процес на дезинтеграция, то това би било много опасно, тъй като след разпадане ще има силна Германия, небалансирана абсолютно от никого.

„Никой не знае при такова засилване на Германия какви ще бъдат политическите процеси и в самата нея“, добави още Светослав Терзиев.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама