Лондончани събират подписка за излизане от Великобритания

21:16, 24 юни 16 / Свят 25 283 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След като Шотландия заговори за нов референдум за излизане от Обединеното кралство, а Северна Ирландия започна да мисли за обединение с република Ирландия, лондончани също направиха първите стъпки за отделяне от Великобритания и оставане в Европейския съюз. Именно тези три района бяха единствените на Албиона, които гласуваха за оставане в ЕС.

Часове след официалните резултати, според които Великобритания трябва да напусне Съюза, журналистът Джеймс О’Майли започна петиция към кмета на Лондон Садик Кан за отделяне от Англия с хаштаг londependence (от името на града London и думата independence - независимост -- бел. ред.)

“Лондон е международен град и ние искаме да останем в сърцето на Европа. Нека приемем фактите - останалата част от страната не е съгласна с нас. Затова, вместо пасивно агресивно да гласуваме едни срещу други на всички избори, нека направим разводът официален и да се преместим при нашите приятели на континента”, пише той.

С петицията се иска кметът Садик Кан да обяви Лондон за независим и да подаде заявка за членство в ЕС - “дори и членство в Шенгенската зона, но ще си помислим за еврото”. “Кмете Садик”, пише О’Майли, “не предпочитате ли да сте президента Садик?”, пита изкушително той.

Към 21 часа българско време в петък петицията бе събрала почти 70 000 подписа. Пред BBC журналистът уточнява, че всъщност това е “ироничен протест, докато сме унили от резултата” на референдума.

“Идеята може да изглежда невероятна, но всъщност е разисквана от академици. Въпреки че няма ясно изразено и многобройно движение за отделяне, някои икономисти и експерти предричат, че Лондон ще поеме пътя на Сингапур - град-държава, като това, според тях, е ясна възможност, а може би дори и неизбежно”, коментира обществената медия.

С типичното си чувство за хумор британците активно участват в “ироничния протест”. “Един на пет паунда, изкарани от лондончани, се използва, за да бъде финансирана останалата част на Великобритания. Средно Лондон дава между 10 и 20 милиарда паунда на останалата част от държава и не получава нищо в замяна”, коментира един от подписалите се, иронизирайки мотивите на политиците, водили кампания за напускане на Великобритания от ЕС.

“Въпреки че сградата на парламента е в Лондон, жителите на града избират само около 11% от депутатите. Лондончани нямат право на глас как по-голямата част от депутатите биват избрани, но въпреки това трябва да се съобразяват със законите, написани от тях. Лондон няма контрол над границите си, докато е във Великобритания. От 2007 г. насам може хора са придошли в Лондон от останалата част на острова, отколкото от останалата част на света. Независим Лондон ще може да въведе базирана на точки система за мигранти каквато има в Австралия, въпреки че това е ужасна идея. Всъщност ще е по-добре - ще можем да подадем молба за членство в ЕС и Шенген, което ще улесни на свободното придвижване на хора от ЕС към Лондон и ще помогне да запазим разнообразието, от което лондончани са толкова горди”, пише още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама