България губи важен енергиен съюзник с излизането на Великобритания от ЕС, заяви Митов

21:50, 24 юни 16 / Политика 25 741 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С оттеглянето на Великобритания от членство в Европейския съюз (ЕС) България губи важен съюзник по много ключови въпроси от дневния ред на Съюза, сред които е въпросът за енергийният съюз, предвид близостта на позициите на българското и британското правителство. Това каза външният министър Даниел Митов в ефира на БНТ и допълни, че страната ни също губи важен съюзник в лицето на Великобритания по въпроса за разширяването на Западните Балкани.

По-рано днес той заяви, че сме длъжни да не допускаме да се получи ефектът на доминото в ЕС и популизмите и национализмите да не надделеят над здравия разум.

Апокалипсис за България не настъпва, както и не настъпва апоклаипсис за ЕС, подчерта външният министър. Той е убеден, че трябва да изградим структуриран подход за преговорите за българите, които живеят, работят и учат във Великобритания. Той отбеляза, че на Острова не са само българи, а има и други хора, които са граждани на ЕС и живеят законно. Според него положението на българите там няма да се промени. Ако в последствие има промени, те ще засегнат тези, които тепърва емигрират във Великобритания.

„Европа има нужда от лидерство и от съобразяване с реалностите и с геополитическата ситуация, каквато е, както и с вътрешните си проблеми. Когато говорим за единния човешки пазар, за свръхбюрократизирането, за премахването на пречки пред бизнеса, за правенето на европейската икономика по-конкурентоспособна – това са теми, върху които трябва европейските лидери да се замислят“, допълни той.

„Трябва да си направим големите изводи, които европейските лидери отбягваха в продължение на десетилетия, несъобразявайки се с волята на голяма част от своите граждани“, каза още Митов.

По неговите думи реалността е много по-различна, отколкото европейците са си представяли относно миграцията и не напразно е започнал строежа на съоръжението срещу бежанците по турската границата още през 2013 г., както и предупреждението, че те ще стигнат до другите страни. Според него британските политици са отазвали да признаят миграционния проблем години наред.

"Референдумът във Великобритания се превърна в реферндум не за членството й в ЕС, а за съвсем различно нещо", отбеляза външният министър. Той посочи, че в дебатите се е обсъждала миграцията и „всяването на страх и тежки апоклаиптични сценарии“ заради миграционните потоци от Източна Европа. Това е довело до негативните нагалси у част от великобританците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама